Aviko Belgium

Video's
Gepubliceerd op 21-11-2016
Aviko Belgium zet in op personeel, kwaliteit en productiviteitsverbetering. Wij gaan samen voor verbetering en veiligheid. - Philippe Debruyne, Plant Manager

Eurofreez werd in 1965 opgericht in Proven (Poperinge) en bleef lange tijd een echt familiaal bedrijf. In de aanvangsjaren richtte Eurofreez zich exclusief op aardappelproducten en produceerde het enkel diepvriesfriet. In 1970 begon men een ruimer gamma aan te bieden en nam men ook diepgevroren snacks op in het aanbod. In 2003 werd er een volledig nieuwe productiehal in gebruik genomen voor de productie van aardappelpuree en snacks. Hierin is Eurofreez de “trendsetter”. In 2008 werd Eurofreez geïncorporeerd binnen Aviko.

Sector, omzet en tewerkstelling

Aviko Belgium is aldus actief in de voedingsindustrie met de verwerking van aardappels (alles diepgevroren) en aanwezig in de marktsegmenten Retail, Food service en Industrie. Aviko Belgium produceert een 80.000 ton per jaar – hiermee kent Aviko Belgium een verdubbeling binnen de laatste 15 jaar. Men exporteert momenteel naar meer dan 60 landen. 265 personeelsleden zijn aan de slag bij Aviko Belgium – ook dit betekent zowat een verdubbeling van het personeelsbestand. Deze vergroting is er gekomen doordat Aviko Belgium ook meer specialiteiten ging aanbieden. Ook is er het fenomeen van de toenemende automatisatie waardoor er een vraag is naar technisch geschoolde personen – zeker ook leidinggevenden.

Inzetten op personeel en productiviteitsverbetering

Het personeel is een heel belangrijke factor voor Aviko Belgium. Men streeft voortdurend naar verbetertechnieken en het personeel betrekken is daarvoor van essentieel belang, zeker op vlak van veiligheid, kwaliteit en technische procedures. Men werkt daarbij volgens het idee van TPM.

Verankering in de regio

Voor zijn basisproducten doet Aviko Belgium een beroep op producenten uit de regio: een 60% komt uit de streek van Veurne-Poperinge. Door zijn ligging in de grensstreek neemt het bedrijf ook af van producenten uit Noord-Frankrijk (zo’n 40% van de producten).

Op dit moment zijn er plannen voor een nieuwe fabriek op het uitgebreide bedrijventerrein in Poperinge. Hiermee wil Aviko Belgium het enorme potentieel van de regio optimaal benutten.

Ook het personeel rekruteert men uit de regio zelf. Momenteel is het leeuwendeel van het personeel afkomstig uit een cirkel rond Proven: zowel Westhoekers als Fransen vinden hier hun werkplek.

‘Westhoek. De nieuwe wereld’: Een campagne om in te geloven

Met de uitbreiding in het achterhoofd engageert Aviko Belgium zich als ambassadeur in de campagne. Net als de campagne gelooft men er immers in het potentieel van de Westhoek – én in de stabiliteit van de band werkgever-werknemer die hier heerst: eenmaal de mensen bij Aviko Belgium aan de slag gaan, blijven zij er ook. Binding met het personeel draagt men er dan ook hoog in het vaandel.

Locatie
Molendreef 22, 8972 Poperinge
Deel deze pagina