Declan Vandamme en Jeroen Fisher werken bij PepsiCo in Veurne

Declan Vandamme en Jeroen Fisher werken bij PepsiCo in Veurne
Gepubliceerd op 15-04-2019
De Westhoekmentaliteit weerspiegelt zich ook op de werkvloer van PepsiCo. Hier werken doeners die van aanpakken weten. In de Westhoek komen ook veel verschillende culturen in een kleine regio samen, net als bij PepsiCo waar we ook met andere nationaliteiten samenwerken.

Heel tevreden dat we mochten terugkeren

De geur van vers gebakken Lay’s-chips verspreidt zich in de gangen van PepsiCo. In de Veurnse vestiging werken 500 medewerkers. “Ik sta volledig achter het verhaal van PepsiCo”, zegt Jeroen Fischer. Net als Declan Vandamme is hij blij een ‘terugkeerder’ te zijn.

Jullie werkten vroeger al bij PepsiCo, beproefden even jullie geluk elders en kwamen dan terug. Waarom?

Declan: PepsiCo was mijn eerste werkgever. Een andere werkgever trok aan mijn mouw met een mooi voorstel, wat nadien niet zo bleek te zijn. Ik solliciteerde opnieuw bij PepsiCo en ik mocht gelukkig terug starten. Nu werk ik hier als Packaging Machine Operator in de Snacks afdeling en dat in een 24/7 – systeem, een vijfploegenstelsel.

Jeroen: Ik dacht dat het gras aan de andere kant groener was. Bij een ander productiebedrijf kon ik overschakelen op een dagritme, maar dat bleek me al snel niet te liggen. Ik besliste terug te keren naar het ploegenwerk bij PepsiCo. Ik werk als Proces Operator in de Chips afdeling in een tweeploegenstelsel, vroeg en laat. Ik hou van de afwisseling in mijn werk. Ik maak de chips vanaf aardappel tot afgewerkte chips en mijn collega Declan van afgewerkte chips tot perfect verpakt product.

Heerst er een ‘Band of Brothers’- gevoel in de ploeg?

Jeroen: De Proces Operatoren vormen een toffe bende. We kunnen binnen onze ploeg goed met elkaar opschieten. Aan één woord of één blik hebben we genoeg.

Declan: Ik werk altijd samen met dezelfde persoon en daar ben ik heel blij mee want daar klikt het heel goed mee. Ik hou écht niet van gênante stiltes (lacht).

Jeroen: Elke vier uur komen we met een aantal teamleden samen in de “Quality Wall”. Hier worden onze versgemaakte chips en snacks aan strenge kwaliteitscontroles onderworpen zoals smaak, geur, uitzicht, enz.

In hoeverre is PepsiCo een typisch Westhoekbedrijf?

Jeroen: PepsiCo is een groot internationaal bedrijf. Het overstijgt de grenzen van de Westhoek. Die grootschaligheid schrikt misschien veel mensen af, maar toch kent iedereen elkaar. Er is een goed sociaal contact onderling, ook met het management. Bij problemen of vragen kan je als arbeider overal terecht.

Declan: Het internationale karakter weerspiegelt zich ook bij de medewerkers. Hier zijn verschillende nationaliteiten aan de slag waaronder ook mensen uit Noord-Frankrijk.

Duurde het lang voor je in deze grote fabriek vlot je weg vond?

Jeroen: De opleiding tot Proces Operator is behoorlijk complex en uitgebreid. De productie van chips houdt meer in dan wat aardappelen in stukjes snijden en in de frituur gooien. De eerste maanden loop je samen met een ‘buddy’, een Proces Operator met tonnen ervaring en getraind om nieuwe mensen op te leiden. Daarna wordt je kennis gemeten in enkele testen. Ik was in zes maanden gecertificeerd, dit wil zeggen dat ik vanaf dan perfect zelfstandig mijn machines kon bedienen. Ik ben daar best trots op, wetende dat de opleiding gemiddeld een jaar duurt.

Is er ruimte voor bijscholing bij PepsiCo?

Declan: Er zijn veel doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Een collega is recent na heel wat jaren te werken als Packaging Machine Operator, overgeschakeld naar Proces Operator.

Alle vacatures hangen intern uit zodat iedereen zich kan kandidaat stellen. Ik heb pas gesolliciteerd voor ‘Magazijnier Weekend’, een job in de logistieke keten van het bedrijf. Ik zou in het weekend willen werken om tijdens de week meer in het huishouden te kunnen helpen.

Jeroen: Je zit hier niet persé vast aan de job waarvoor je oorspronkelijk bent aangeworven.

Welke talenten hebben jullie buiten het werk?

Jeroen: Ik speel wedstrijden op hoog niveau met mijn zes Border Collies. In 2017 ben ik nog uitgeroepen tot sportman van het jaar in Alveringem.

Declan: Ik doe aan MMA, Mixed Martial Arts. Tijdens mijn uitwisseling in Mexico ben ik toevallig het MMA-wereld ingerold. Ik hou vooral van de intensieve trainingen. Ik heb nog niet genoeg ervaring om al aan wedstrijden deel te nemen, maar heb wel al eens een zwarte gordel gevloerd.

Jullie hebben hobby’s die wel wat tijd vragen. Hoe zit het met de work-life balans bij PepsiCo?

Declan: PepsiCo houdt altijd rekening met je familiale situatie. Voor elke tijdsinvulling staat er een ploegenstelsel tegenover. Kijk bijvoorbeeld naar de 24/7-ploeg: ik werk gemiddeld 32 uur per week voor een fulltime. Daar staat tegenover dat je soms op een feestdag moet werken. Wij weten perfect op welke dagen we binnen vier jaar moeten werken.

Jeroen: Ik ben tevreden met mijn tweeploegenstelsel. Soms moeten we wel even bijspringen in de vroege ploeg op zaterdagochtend. Mijn job laat me ook toe mijn dochter van drie veel te zien. Ik ervaar het als een beloning om een hele woensdagnamiddag haar mijn volle aandacht te kunnen geven.

Jullie wonen allebei in de Westhoek.

Jeroen: Ik woon in Beveren-aan-de-IJzer. Mijn vrouw is afkomstig van De Panne en ik ben van Ieper. We kozen bewust voor de rust. We wonen trouwens vlakbij de IJzer waar we graag gaan wandelen met onze honden langs de jaagpaden.

Declan: Ik woon nog thuis bij mijn ouders in Vladslo. Ik hou ook wel van de rust die er heerst. Toch blijft ergens de droom knagen ooit naar het buitenland te verhuizen. Mijn vriendin studeert nog. Voorlopig heb ik die droom weggeborgen, we zien wel wat de toekomst brengt.

Eten jullie zelf Doritos of Lay’s?

Declan: Ik ben opgegroeid in een café en at toen al veel te graag chips. Nu mag ik het doen voor mijn job. Fantastisch toch?

Jeroen: Je moet proeven om je job goed te doen. Er gaat niets boven een nog warme chip proeven tijdens de Quality Wall.

Wat betekent het voor jullie om in de Westhoek te wonen en te werken?

Jeroen: Ik ben trots een Westhoeker te zijn. We zijn meer dan gewone boertjes van ‘Bachten de Kupe’. Westhoekers zijn doeners. Dat merk je ook bij PepsiCo.

Declan: De Westhoek is een smeltkroes. Hier komen vele culturen samen in een kleine regio. Denk maar aan de Britten en het oorlogstoerisme. Het is opmerkelijk hoe gemakkelijk een Westhoeker zich aanpast aan al die nationaliteiten en andere talen.

Waarom stappen jullie mee in het Superkrak-verhaal van PepsiCo en zijn jullie échte PepsiCo-ambassadeurs?

Declan: Ik wil aantonen dat PepsiCo een goede werkgever is. We hebben een tekort aan werkkrachten, zeker bij de operatoren. Ik ben er van overtuigd dat de werksfeer er nog beter op zal worden als de ploegen voltallig zijn. Ik hoop door mijn verhaal te brengen dat arbeidskrachten uit de Westhoek de stap naar PepsiCo zetten.

Jeroen: Ik doe het uit dankbaarheid omdat ik hier mocht terugkeren. Het is hier goed werken en dat wil ik ook tonen. Ik sta volledig achter het verhaal van PepsiCo.

 

Info over de productiejobs bij PepsiCo Veurne: superkrak.be

Meer weten over het bedrijf PepsiCo: www.pepsico.be

 

Deel deze pagina