Jurn en Annelies werken bij aardappelverwerker Aviko in Proven

Jurn en Annelies werken bij aardappelverwerker Aviko in Proven
Gepubliceerd op 08-05-2019
Annelies: “De Westhoek is zo mooi en heeft een rustige uitstraling. Hier heerst nog het dorpsgevoel. Het joviaal karakter van de mensen in de regio heeft ook invloed op de bedrijfscultuur in Aviko. De deur van de CEO staat altijd open.” Jurn: “Ik hou van de gedrevenheid en de werkersmentaliteit van de Westhoek. Ook bij Aviko kiezen we voor de weg vooruit. Met onze verbeterteams pakken we de zaken steeds efficiënter aan.”

“Wij houden van de gedrevenheid in de Westhoek”

“We zien de schoonheid van de Westhoek niet meer”, zegt Annelies Crombez halfweg het gesprek. Net als haar collega Jurn Haeghebaert is ze geboren en getogen in de Westhoek. Aviko, een van de vier grootste aardappelverwerkende bedrijven ter wereld, is hun werkgever. In de vestiging in Proven werken 250 mensen. “We krijgen veel vrijheid in onze job. In ruil wordt wel een zekere verantwoordelijkheidszin verwacht.”

Hoe zijn jullie bij ‘de frietjesfabriek’ terecht gekomen?

Annelies: Zo wordt Aviko in de regio inderdaad genoemd, maar wij doen veel meer dan dat. Ik werk op de afdeling ‘specialiteiten’ en ben verantwoordelijk voor de reiniging. Ik heb biochemie gestudeerd. Na een spontane sollicitatie, nu drie jaar geleden, mocht ik hier meteen aan de slag.

Jurn: In een vorige job was ik de hele tijd op de baan. Om wat meer standvastigheid te vinden, besloot ik spontaan te solliciteren. Ondertussen ben ik 2,5 jaar teamleider technische dienst in de ‘frites’ – afdeling. Ik stuur acht mensen aan, verdeeld over vier ploegen.

Annelies woont in West-Vleteren, Jurn in Oost-Vleteren. Lekker dicht en nooit files!

Jurn: Elke ochtend voer ik mijn 1 jaar oude dochter naar de opvang voor ik naar het werk kom. Ideaal!

Annelies: Ik kom soms met de fiets naar het werk.

Hoe zou je de bedrijfscultuur bij Aviko omschrijven?

Jurn: Hoewel overgenomen door een multinational hangt hier nog grotendeels de sfeer van een familiebedrijf. Er is bijvoorbeeld geen voelbare hiërarchie. De deur van de CEO staat altijd open.

Annelies: Je mag Aviko gerust innoverend noemen. Er wordt continu geïnvesteerd in nieuwe toestellen en tegelijk wordt ook geïnvesteerd in de eigen medewerkers. Bijscholingen zijn hier aan de orde van de dag. We worden ook allemaal heel nauw betrokken in zogenaamde ‘verbeterteams’.

Jurn: Ieders mening wordt gerespecteerd. We krijgen veel vrijheid om onze job in te vullen. In ruil wordt een zekere verantwoordelijkheidszin verwacht. Er zijn plannen om een nieuwe fabriek in Poperinge op te richten, dat lijkt me een topproject waarin ik me graag zou smijten.

Is Aviko een typisch ‘Westhoekbedrijf’?

Annelies: Aviko is duidelijk gegroeid uit de Westhoek. Dat voel je, er heerst een echte werkersmentaliteit.

Jurn: Directie en medewerkers zitten op één lijn: altijd willen verbeteren, niet zomaar tevreden zijn met een bepaald resultaat.

Annelies: Nog een duidelijke link met de Westhoek: de meeste boeren uit de omgeving leveren hier hun aardappelen. We herkennen vaak boeren uit ons eigen dorp die hier met hun karren komen oprijden.

Hoe zit het met de zogenaamde work-life balans?

Jurn: Als bedienden van de technische dienst volgen wij de normale kantooruren. Overwerk is in bepaalde omstandigheden wel noodzakelijk. De work-life balans heb je helemaal in eigen handen, vind ik.

Annelies: Ik heb een dochtertje van nog geen jaar oud. Dankzij het feit dat ik zo dichtbij mijn huis werk heb gevonden, kan ik haar op tijd afhalen bij de kinderopvang.

Eten jullie zelf de specialiteiten of frietjes van Aviko?

Annelies: Per vijftig dagen zonder arbeidsongeval krijgen we een goed gevulde box met specialiteiten.

Jurn: Zo hebben we altijd iets in huis als vrienden komen aperitieven… Alle gekheid op een stokje, veiligheid is één van onze grote pijlers. Daar zetten we bij Aviko sterk op in.

Waarom kozen jullie er na je studies in Gent voor om terug in de Westhoek te komen wonen?

Annelies: De drukte van een grootstad was niet weggelegd voor mijn partner en ik. We snakten echt weer naar de rust van de Westhoek. We misten het joviale karakter van de mensen hier. En, daar moeten we niet flauw over doen, de nabijheid van onze familie is ook een enorm pluspunt.

Jurn: Ik heb vijf jaar lang mogen proeven van een grootstad als Gent. Al die tijd speelde mijn sociale leven zich voornamelijk in de Westhoek af. Iedereen van onze hechte Poperingse vriendengroep is teruggekeerd naar de Westhoek.

Welke zijn de troeven van de regio?

Annelies: Wij gaan graag wandelen. De natuur in de Westhoek is prachtig. Als je hier te lang woont, zie je die schoonheid niet meer. Dan is het goed dat vrienden daar af en toe op wijzen.

Jurn: Je kan hier zoveel toffe activiteiten beoefenen en je vindt echt alles wat je nodig hebt om aan sport en ontspanning te doen. De Kust ligt op een boogscheut…

Annelies (pikt in): In de Westhoek heb je een rijbewijs nodig, dat is nu eenmaal een feit. Wat ik ook sterk apprecieer is het sociale contact. Dat dorpsgevoel heerst hier nog.

Jurn: Ik hou van de gedrevenheid van de Westhoekers. Ze zijn niet tevreden met het meest voor de hand liggende en willen altijd maar vooruit. Ze doen meer dan er verwacht wordt. Die mentaliteit vind je ook bij Aviko.

Annelies: Weet je wat ik ook zo tof vind aan de Westhoek? De nabijheid van de Korte Keten. Wij zijn trouwe bezoekers van de Buurderij elke dinsdagavond in de Schipvaarthoeve in Poperinge. Boeren komen er rechtstreeks hun producten verkopen aan de klanten die hun bestellingen voor zondagavond op de website hebben geplaatst. Alles is zo puur van smaak. Vroeger trok ik met een fles naar de boer die ze dan vulde met verse koeienmelk. Ik hoop oprecht dat mijn kinderen dat later ook zullen doen.

Binnenkort gaan jullie dochters naar school.

Annelies: Onze dochter gaat naar de kinderopvang bij het ‘paterschooltje’, aan de overkant van de Sint-Sixtusabdij in West-Vleteren. Ze zal daar ook naar school gaan. Hoewel het een klein schooltje is, zijn ze echt mee met hun tijd: digitale borden in elke klas, een nieuwe refter…

Voor je het weet, gaan ze uit.

Jurn: Mogelijkheden zat om uit te gaan. Hier leeft nog de mentaliteit dat een BOB wordt aangesteld om de rest van het gezelschap met de wagen ter plaatse te brengen.

Wat doen jullie om je te ontspannen?

Jurn: Mijn vrouw en ik gaan graag op restaurant. Daar is in de Westhoek totaal geen gebrek aan (lacht). Ik heb me al vaak in positieve zin laten verrassen.

Annelies: Je vindt hier ook veel toffe cafés. Meer nog dan in andere regio’s trekken de mensen hier nog regelmatig op café voor een babbel.

 

Aviko, Molendreef 22, Proven (Poperinge). Info: www.aviko.be

Deel deze pagina