Matthias Peperstraete en Jürgen Logie - PsiControl

Gepubliceerd op 22-03-2019
Matthias Peperstraete en Jürgen Logie: "Ingenieurs uit de Westhoek vinden zeker werk dicht bij huis. Wij werken bij PsiControl, een snel groeiende afdeling binnen de Picanol Group. We wonen in landelijk gebied, maar dat wil niet zeggen dat we wereldvreemd zijn. We hebben al van kindsbeen af toegang tot verenigingen, cultuur en sport. We genieten van alle troeven van de Westhoek zoals de natuur, de nabijheid van Frankrijk en het warme dorpsgevoel."

We zitten volop in de vibe van het groeiverhaal

PsiControl telt 380 medewerkers en mag gerust een succesverhaal binnen Picanol Group genoemd worden. Het Ieperse bedrijf ontwikkelt én produceert elektronica op maat van elke klant. Elektronica R&D ingenieur Matthias Peperstraete en software R&D ingenieur Jürgen Logie voelen er zich als een vis in het water. “Wie in de Westhoek woont en ingenieursstudies aanvat, vindt zeker werk dicht bij huis.”

Matthias woont samen met zijn vriendin in het pittoreske Roesbrugge, deelgemeente van Poperinge. Jürgen woont met zijn vriendin in het rustige Westouter, één van de acht gemeenten die samen Heuvelland vormen. Wat beide mannen bindt, is de liefde voor hun werk en voor de natuur. “Ik kom regelmatig met de fiets naar het werk. De Westhoek is een perfecte fietsregio”, aldus Jürgen. Matthias carpoolt met zijn vriendin. “Het liefst zou ik elektrisch rijden. Zo vervuilen we nog minder.”

Met excuses voor het vooroordeel, maar ik zag ingenieurs die achter een computerscherm werken niet meteen als natuurliefhebbers.

Jürgen: We zijn geen aliens (lacht). Bijna onze hele afdeling houdt van de natuur. Ik trek vaak de heuvels van het Heuvelland en Frans-Vlaanderen in.

Matthias: Mijn vriendin en ik verkennen graag het grensgebied rond de IJzer. Ik ken ook alle plekjes waar je bij valavond of zonsopgang reeën kan spotten in de Westhoek.

Jullie zijn beiden geboren in de Westhoek. Was het een bewuste keuze om hier te blijven wonen en te werken?

Matthias: Dat was voor mij van meet af aan een uitgemaakte zaak. Ik zou nergens anders kunnen wonen en werken. Nog tijdens mijn studies in Kortrijk zette ik al mijn handtekening onder een arbeidscontract bij Picanol Group. Het is mijn eerste werkplek en heb er geen seconde spijt van gehad.

Jürgen: Ik heb in Gent gestudeerd. Het was een leuke tijd, toch kriebelde het elke vrijdag om naar huis te gaan. De taal, de mensen, het simpele leven… het is iets wat je niet meer los laat. Ik werkte al toen ik toevallig de R&D manager van PsiControl tegenkwam. Het klikte en ik mocht meteen beginnen. Veel van mijn vrienden zijn na hun studies in Gent blijven plakken. Nu keren ze met mondjesmaat terug. Ze beseffen dat het nergens beter is dan in de Westhoek om te wonen, te werken en een gezin te stichten.

Wat trekt jullie hier dan zo aan? Het kan toch niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn?

Jürgen: Mobiliteit is geen pluspunt. In de Westhoek moet je een auto hebben. Wat spijtig is, want we zijn allebei nogal groen. Maar daar staat dan bijvoorbeeld het absolute dorpsgevoel tegenover. Mensen helpen elkaar. Het lijkt op sommige plekken wel of de tijd is er blijven stilstaan. Denk maar aan die charmante cafeetjes in het grensgebied.

Matthias: Ik ga graag tafelen. We hebben hier supergoeie restaurants. Ik hoor soms klagen dat er te weinig kledingwinkels zijn, maar dan rijd je toch gewoon iets verder? In de vier grote steden van de Westhoek vind je genoeg winkels.

Jürgen: Wij wonen allebei dicht bij de grens. Levensmiddelen als water of wijn zijn een pak goedkoper in Frankrijk. Omgekeerd komen de Fransen ook massaal in de Westhoek shoppen.

Matthias: Wonen in de Westhoek betekent niet dat je wereldvreemd bent. Wij hebben in onze jeugd alle kansen gehad: sport, jeugdverenigingen, uitgaan…  Ook nu als volwassene blijven we actief in het verenigingsleven.

Stel dat jullie het voor het zeggen hadden, wat zou je dan graag anders zien in de Westhoek?

Matthias: Ik heb het moeilijk met de ruimtelijke ordening in België. Moest ik carte blanche krijgen zou ik bewoning beperken tot de woonkernen en zo de natuur veel meer kansen geven en dat liefst in samenwerking met de landbouw. Hoe prachtig zou het niet zijn moesten er opnieuw overal hagen geplant worden en beekjes vloeien in de Westhoek? Net als vroeger.

We hadden het over mobiliteit. Zou je de A19 doortrekken naar Veurne?

Jürgen: Ik ben daar geen voorstander van. Laat de Westhoek gerust. Het enige voordeel zou zijn dat we iets sneller aan zee zijn.

Naar de werkplek. Wat doen jullie hier?

Matthias: PsiControl is een sterk groeiend bedrijf binnen de grotere Picanol Group.

Jürgen: Oorspronkelijk maakten we de elektronica voor de weefmachines van Picanol Group. Die kennis wordt nu aangewend om ook externe klanten te bedienen.

Matthias: We ontwikkelen én produceren de elektronica. Dat zorgt ervoor dat we een unieke positie bekleden in België. Meestal beperkt een R&D-bedrijf zich enkel tot de ontwikkeling.

Dat vraagt hoogopgeleide mensen. Lopen er genoeg ingenieurs rond in de Westhoek?

Jürgen: We zetten sterk in op employer branding en campus recruitment. Dure woorden. Het komt er op neer dat we scholen uit heel Vlaanderen uitnodigen om hier op bedrijfsbezoek te komen. Zo hopen we jonge mensen warm te maken voor een toekomst binnen de Picanol Group.

Matthias: De kleine helft van de medewerkers binnen PsiControl komt uit de Westhoek. Kortom, wie in de Westhoek woont en afstudeert als Ingenieur vindt gegarandeerd werk. Dat geldt trouwens ook voor andere beroepen. Er is genoeg werkgelegenheid in de regio.

Wat maakt van PsiControl een interessante werkplek?

Matthias: Er heerst een goede sfeer en een toffe bedrijfscultuur. Iedereen werkt actief mee aan de groei en ontwikkeling van het bedrijf. Er wordt veel ruimte gelaten voor creativiteit.

Jürgen: Je kan ook blijvend bijleren. Er zijn veel mogelijkheden tot extra opleidingen. Over de middag worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals zwemmen, lopen of beachvolleybal in de zomer. Elke vrijdagavond gaan we samen iets drinken om de werkweek in schoonheid af te sluiten. We zitten volop in de vibe van het groeiverhaal en die vooruitzichten blijven positief.

Ook zin om te werken bij PsiControl? Surf naar www.psicontrol.com/nl/jobs/een-job-vinden.

Deel deze pagina