Steden en gemeenten

De Westhoek is een streek met een heel eigen karakter: je vindt er heel diverse steden en gemeenten, erg uiteenlopende landschappen en uiterst karaktervolle personen.  Van de beboste heuvelruggen van het Heuvelland kom je over vruchtbare akkers en door historische stadjes en vriendelijke dorpjes tot in de polders, langs de oevers van de rivier de Ijzer en de duinen en aan de kust. In de Westhoek ontmoet je een breed gamma aan cultuur en natuur, kan je streekproducten ontdekken en je op allerlei manieren ontspannen en uitleven. Hier ontmoet je ook echte persoonlijkheden en mensen van allerlei slag, bescheiden en eigenzinnig… maar altijd echt!

Ontdek hier de steden en gemeenten van de Westhoek.

terug naar overzicht
Alveringem

Alveringem

De negen groene dorpjes van gemeente Alveringem liggen in een bocht van de IJzer en langs de schreve. Verschillende fiets- en wandeltochten brengen je langs deze dorpjes.

Alveringem, de thuis van potje pate. Het biedt veel ruimte om te wonen en kwaliteitsvol te leven. Met zijn charmante dorpen en natuurtroeven in het grenslandschap is Alveringem een parel waar je volop geniet van het landelijke leven.

De ruimte en uitgestrektheid bieden onmiskenbare agrarische troeven. De landbouwsector is dan ook de grootste bron van werkgelegenheid. Daarnaast zet Alveringem in op toerisme met heel wat horecazaken, musea en ontspanningsmogelijkheden voor jong en oud.


Meer info: http://www.alveringem.be
De Panne

De Panne

De meest zuidelijke kustgemeente De Panne heeft het breedste strand van onze gehele kustlijn, veel groen en ongerepte natuurgebieden. Wie De Panne zegt, denkt dan ook meteen aan ontspanning, recreatie en toerisme.

Deze  drie pijlers zorgen voornamelijk tijdens de zomermaanden voor een ruim aanbod aan tewerkstellingsmogelijkheden. De horeca en de retailsector zijn dan ook de voornaamste bron van vacatures.

Qua woongelegenheid zet De Panne zowel in op jong als oud. Woonprojecten zoals ‘Duin en Zee’ en projecten in samenwerking met Ijzer en Zee zijn daarvan een mooi bewijs.


Meer info: http://www.depanne.be
Diksmuide

Diksmuide

Gelegen aan de Ijzer en de Handzamevaart vormt stad Diksmuide de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Ijzertoren en de Dodengang, beiden restanten van de Eerste Wereldoorlog, of voor ontspannen wandelen en fietsen langs het water en in de natuur.

Wat wonen betreft, wil de stad, bijvoorbeeld met de verkaveling Vandeweghe,  een zeer gemengd publiek aantrekken. Door dit woonproject komen er 180 woningen bij in Diksmuide, een mix van zowel sociale koop- en huurwoningen als eigen woningen.

Diksmuide heeft een overwegend agrarisch karakter en biedt op dat vlak veel werkgelegenheid, maar ook in de sectoren dienstverlening en nijverheid kan men hier zijn gading vinden.


Meer info: http://www.diksmuide.be
Heuvelland

Heuvelland

Heuvelland is het uiterst zuidelijke puntje van West-Vlaanderen. Prachtige vergezichten, beboste hellingen, natuurreservaten en weidse landbouwgrond vormen deze glooiende regio. Ideaal voor een stevige wandeling in het groen, een avontuurlijke MTB- tocht of een rustige paardentocht.

Wonen kan men in het Heuvelland in zeer diverse omgevingen en op heel verschillende wijzen. Van rustiek en afgelegen tot modern en in een levendige dorpskern.

Werkgelegenheid troef in deze contreien met tal van bedrijven en ondernemingen. Je kan er terecht in vele sectoren, niet in het minst in de domeinen techniek, productie, voeding en bouw.


Meer info: http://www.heuvelland.be
Houthulst

Houthulst

De geschiedenis van Houthulst gaat terug tot in de vroege Middeleeuwen, maar is vooral getekend door de Eerste Wereldoorlog. Zo herbergt Houthulst de indrukwekkende Belgische Militaire Begraafplaats, de Vredesmolen, de herdenkingsmonumenten,… Daarnaast is Houthulst een natuurgemeente. Het unieke drevenlandschap en het Vrijbos, de heuvelrug van Klerken met zijn vergezichten en de prachtige IJzervallei zijn de uitgelezen biotoop voor fietsers en wandelaars.

Houthulst zet in op het creëren van nieuwe woongelegenheden. Zo zal de gemeente in samenwerking met het WVI een nieuwe verkaveling in Jonkershove realiseren, waar plaats is voor 11 woningen.

Technische profielen zijn in deze gemeente zeer gegeerd net als medewerkers in de bouwsector.


Meer info: https://www.houthulst.be
Ieper

Ieper

Ieper, ook wel de Kattenstad of de Vredesstad genoemd. Wie denkt aan Ieper, denkt wellicht aan WO I. Het slagveld bevond zich immers op slechts luttele kilometers van het centrum van de stad. Ieper heeft natuurlijk ook veel meer te bieden: in het prachtige kader van deze mooie stad kan je er shoppen, eten, drinken, proeven van cultuur,…

Ook op het vlak van het creëren van woonruimte zit Ieper niet stil. Zo wordt in samenwerking met het WVI ingezet op het woonproject ‘De Vloei’, dat goed is voor een 250-tal kavels.

Ieper is goed voor een derde van de werkgelegenheid in de regio Westhoek. Grote bedrijven als Picanol en Bellewaerde hebben er hun thuishaven en stellen heel wat mensen –  uit de streek en daarbuiten – te werk. Ook moderne groeibedrijven als e-Bo enterprises en een innovatieve zorginstelling als Jan Yperman hebben hier hun thuishaven.


Meer info: http://www.ieper.be
Koekelare

Koekelare

Deze gemeente in de Westhoek ligt op 18 km van de kust en telt ruim 8.000 inwoners. Zij vormt de overgang naar de Westhoek en De Polders met het Houtland.

Met het woonproject ‘De Mokker’, goed voor een 30-tal nieuwe woningen, wil Koekelare onder meer de jonge mensen in eigen gemeente houden door hen goedkopere bouwgrond aan te bieden.

Techniek, logistiek & transport en productie vormen de belangrijkste sectoren op het vlak van werkgelegenheid voor Koekelare.


Meer info: http://www.koekelare.be
Koksijde - Oostduinkerke

Koksijde - Oostduinkerke

In Koksijde-Oostduinkerke is het heerlijk vertoeven. De Hoge Blekker, hoogste duin van de Vlaamse Kust, en de meer dan 700 ha natuurgebieden maken van Koksijde een echt wandelparadijs. Laat je ook verrassen door kunst en archeologie. Het Abdijmuseum Ten Duinen is bijvoorbeeld is een must see voor elke cultuurliefhebber. Oostduinkerke bruist van het authentieke vissersleven. Probeer zeker de garnaalvissers te paard te spotten, het is de enige plek in de wereld waar je ze kan zien!

Als kustgemeente is de tewerkstelling voornamelijk geconcentreerd rond horeca & detailhandel. Lokaal bestuur Koksijde zorgt zelf voor de grootste tewerkstelling met meer dan 700  personeelsleden.

Jonge gezinnen zijn belangrijk voor het Lokaal Bestuur Koksijde. Om de gezinnen te houden en nieuwe aan te trekken worden er verschillende woonprojecten uit de grond gestampt. Eén van de laatste nieuwe is het voorzien van betaalbare bouwgrond in erfpacht.


Meer info: http://www.koksijde.be
Kortemark

Kortemark

In het centrum van de provincie West-Vlaanderen situeert zich de landelijke, rustige en tegelijk levendige gemeente Kortemark. De gemeente Kortemark behelst een verzameling dorpjes met een unieke combinatie van gemoedelijk dorpsleven, rijke akkers en weidse landschappen. Door zijn ligging is Kortemark ideaal om via tal van wandel- en fietsroutes op eigen tempo de verrassende Westhoek te ontdekken.

Kortemark biedt een fraaie woonomgeving en ontwikkelt ook moderne bouwprojecten zoals aan het Zuiderpark en de Brouwerijsite. Ook voor werken en ondernemen kan je in Kortemark terecht, en dit in heel wat verschillende sectoren.


Meer info: http://www.kortemark.be
Langemark-Poelkapelle

Langemark-Poelkapelle

Met zijn vele groene landschappen, rustige dorpjes en bewogen oorlogsverleden is de Westhoek al jaren dé streek bij uitstek voor iedere recreant of genieter. In 1977 fuseerde de gemeenten Langemark, Poelkapelle en Bikschote. Langemark-Poelkapelle een unieke gemeente met de volgende troeven: een rustige wandeling langs de vele kerkwegels, een verkwikkende fietstocht op het fietsroutenetwerk, een gezellig terrasje en een tof volksverhaal.

De gemeente doet verscheidene inspanningen om zijn woonaanbod af te stemmen op de noden van de bevolking en organiseert daarom ook verschillende infoavonden om de noden van de bewoners te leren kennen en verder af te stemmen op het huidige aanbod.

Qua werkgelegenheid zijn de transportsector en de landbouwsector goed vertegenwoordigd in Langemark-Poelkapelle.


Meer info: http://www.langemark-poelkapelle.be
Lo-Reninge

Lo-Reninge

Lo-Reninge is een vredig stadje gelegen in het "vlakke land" van "Bachten de Kupe" en de Westhoek. Het is een oase van rust middenin een prachtige natuur. Lo-Reninge, waar de stilte nog hoorbaar is, ligt als een bloem in het weidse polderlandschap.

Maar vergis je niet: Lo-Reninge vertoont ook heel wat bedrijvigheid. Aan de rand van het kleine stadscentrum, vlak bij de markt, ligt de oorspronkelijke vestiging van de koekjesfabriek Jules Destrooper die reeds sinds 1886 bestaat en voor heel wat werkgelegenheid zorgt.

Lo-Reninge zet ook in op betaalbaar en modern wonen met woonprojecten zoals de site Schaerdeke.


Meer info: http://www.lo-reninge.be
Mesen

Mesen

Tussen de glooiingen van de West-Vlaamse heuvels en pal op de taalgrens is het pittoreske stadje Mesen gelegen. Mesen is met haar 358 hectare oppervlakte en haar bijna duizend inwoners de kleinste stad van het land. Kleinschaligheid is echter de sterkste troef van Mesen. Natuur, rust, authenticiteit en een rijke geschiedenis: al deze ingrediënten vind je hier terug.

De stad zet met een intergemeentelijke samenwerking in op kwalitatief wonen in de grensstreek. In Mesen veruitwendigt de bedrijvigheid zich vooral in de aanwezigheid van heel wat KMO’s, met een opvallende focus op de  bouwsector.


Meer info: http://www.mesen.be
Nieuwpoort

Nieuwpoort

Nieuwpoort is niet alleen een fraaie kuststad maar ook een echte historische stad, met een buitengewoon rijke geschiedenis. Een van de opmerkelijkste karakteristieken van Nieuwpoort is haar mooie haven met om en bij de 2000 ligplaatsen. Mede hierdoor staat Nieuwpoort alom gekend voor haar verse vis.

Als toeristische trekpleister genereert Nieuwpoort heel wat tewerkstelling in de horeca en de retailsector. Daarnaast zijn er qua werkgelegenheid ook heel wat mogelijkheden in de technische sector en de bouw. Ook de woonmogelijkheden in Nieuwpoort zijn zeer divers: van echte kustwoningen en appartementen tot woongelegenheden die meer inlands zijn gelegen.


Meer info: http://www.nieuwpoort.be
Poperinge

Poperinge

Poperinge is één van de grotere steden in de Westhoek en staat door zijn hoppevelden reeds vanouds bekend als ‘de Hoppestad’. Sinds enige jaren draagt de stad ook het ruimere label ‘Stad van het goede leven’. 

Poperinge biedt veel woongelegenheid aan jong en oud en zet interessante woonprojecten op zoals aan Bommelbilk, het Zwijnland en H. Permekeplein.  

Er zijn veel mogelijkheden om te werken en te ondernemen in Poperinge. Dat blijkt uit het groeiend aantal bedrijven op het bedrijventerrein Sappenleen (zoals bijvoorbeeld Aviko Eurofreez en nog heel wat andere) en de mogelijkheden die de stad biedt.


Meer info: http://www.poperinge.be
Veurne

Veurne

De charmante stad Veurne biedt naast zijn WOI-erfgoed een enorme waaier aan couleur locale. Streekproducten als bieren, wijnen, kazen, taarten... zijn ideale tussendoortjes tijdens een wandel- of fietstocht.

Op het vlak van wonen steekt men de handen uit de mouwen. Illustratief is het woonproject dat op touw wordt gezet op de site ‘Suikerfabriek’: hier wordt zowel ingezet op wonen, werken als natuur.

Aan bedrijvigheid in Veurne alvast geen gebrek. Met de ontwikkeling van verschillende bedrijventerreinen creëert Veurne niet alleen een goed klimaat voor ondernemers (zowel KMO’s als grote bedrijven zoals Pepsico en Furnibo), maar zet men eveneens in op meer tewerkstelling in eigen stad.


Meer info: http://www.veurne.be
Vleteren

Vleteren

Vleteren is een fusiegemeente met  ruim 3.700 inwoners en bestaat uit de dorpen Oostvleteren, Westvleteren en Woesten. Deze gemeente weet niet alleen te charmeren met zijn Hallenkerk Sint-Martinus en Sint-Rictrudiskerk, maar is tevens een paradijs voor fietsers en wandelaars met uitgestippelde routes langs talrijke veldkapelletjes en hoevetjes. Gelegen tussen Kust en Hinterland is Vleteren de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Westhoek.

In samenwerking met de Mandel en WVI zet de gemeente in op het bouwen van betaalbare familiewoningen. Op vlak van werken vertoont Vleteren diversiteit: men vindt er zowel kleinere ondernemingen als grote bedrijven.


Meer info: http://vleteren.be
Zonnebeke

Zonnebeke

Dat de gemeente Zonnebeke heel wat te bieden heeft staat buiten kijf. Als we de toeristische troeven even onder de loep nemen, dan valt direct op dat Zonnebeke een bezoekje waard is. Zonnebeke herbergt geschiedenis, erfgoed, WOI, musea, wandelen, fietsen, couleur locale en veel gezellige restaurants en cafeetjes. Er valt dus heel wat te bezichtigen, te proeven en te beleven.

Opvallend is dat voornamelijk de jobdomeinen techniek en productie goed zijn voor heel wat werkgelegenheid in de streek. Wonen in Zonnebeke kan op zeer diverse manieren: centraal, ruraal of in wijken. De gemeente heeft in het recente verleden verschillende reguliere en sociale woonprojecten ontwikkeld om iedereen woongelegenheid te bieden.


Meer info: http://www.zonnebeke.be