Architecte Lien Debeer

Gepubliceerd op 21-11-2018
De grootste troef van de Westhoek is het betaalbaar wonen. Sociaal ingestelde gezinnen komen in de knusse plattelandsdorpjes helemaal tot rust. In de Westhoek krijg je de ruimte om jezelf te ontplooien. Ik was nooit zo ver geraakt als ik na mijn studies in Gent was gebleven.

Wonen in landelijk erfgoed. Voor architecte Lien Debeer (32) en haar gezin werd een droom werkelijkheid. Aan de rand van Houtem, een knusse deelgemeente van Veurne, verbouwde ze een oude chicorei-ast tot een modern woonhuis. “De open ruimte van de Westhoek trek ik door in mijn projecten. Als het mooiste uitzicht in het noorden zit, plaats ik daar een raampartij om het panorama te benadrukken.”

Je ouders wonen ook in Houtem. Ben je bewust trouw gebleven aan je roots?

Mijn man Wouter Maeyaert is van Beveren-aan-de-IJzer. We zochten negen jaar geleden niet specifiek in Houtem om iets te verbouwen. Wat wel buiten kijf stond, is dat we ons in de Westhoek wilden settelen. Ons oog viel op deze oude chicorei-ast, gebouwd tijdens het interbellum. We waren meteen verkocht, vooral ook door het fenomenale uitzicht op de polders. Onze ruime tuin is een walhalla voor onze twee dochters Sien (5) en Anna (2).

Landelijk erfgoed verbouwen lijkt mij niet zo vanzelfsprekend.

Op het platteland gelden eigenlijk weinig voorschriften. In steden heb je veel meer af te rekenen met stedenbouwkundige regels. We konden de ast verbouwen tot een woning omdat deze deel uitmaakte van een gebouwengroep. Had de ast op zichzelf gestaan, dan was dit niet mogelijk geweest. Leegstand is een probleem in agrarisch gebied. Op dat vlak zou er wat meer dynamisme mogen komen. Aan de andere kant schept het ook heel wat mogelijkheden voor wie hier zijn droomwoning wil neerzetten.

Je man Wouter werkt mee in de zaak. Hoe zijn de taken verdeeld?

Wij tekenen al onze projecten in 3D uit waardoor onze klanten nog voor er één steen wordt gelegd als het ware kunnen rondwandelen in hun nieuwe huis. Wouter tekent mee de projecten uit en houdt zich ook met de 3D- software bezig. Ons team wordt aangevuld met technisch tekenaar Sien en administratief bediende Leen. We werken vooral in de particuliere woningbouw en verder ook voor de landbouw en de industrie. Ik was nooit zo ver geraakt met mijn architectenbureau als ik na mijn studies in Gent was blijven plakken. De opdrachten stromen binnen. We hebben vooral jonge gezinnen in ons klantenbestand.

Hoe komt dat?

De grootste troef van de Westhoek is het betaalbaar wonen. Het duizelt me als ik prijzen hoor die in steden gangbaar zijn. We moeten niet flauw doen, ook de connectie met onze familie was een reden om in de Westhoek te blijven hangen. Ons kantoor staat los van ons huis. In de Westhoek vind je nog veel van die percelen waar dat mogelijk is, een ideale combinatie voor vrije beroepers. Ook qua opvangmogelijkheden voor de kinderen zit je in de Westhoek goed. Hier zal je niet snel op een wachtlijst komen te staan (lacht).

Hoe zou je je bouwstijl omschrijven?

De Westhoek bestaat vooral uit landelijke woningen. Mijn stijl bestaat er in die ‘landelijkheid’ een moderne toets te geven. Ik heb het niet voor complexe details en configuraties in de woning. Een gebouw moet rust uitstralen en logisch in elkaar zitten. Ik hou mij bijvoorbeeld ver weg van te lange looplijnen in huis. Wij doen zowel nieuwbouw als vernieuwbouw. Maar als een landelijke woning te ver heen is, dan hoed ik me voor een ‘potrellekermis’ en adviseer ik de klant het pand alsnog te slopen en er meteen een nieuwbouw op te zetten. Er is weliswaar een BTW-verschil (6% tegenover 21% in de nieuwbouw, red.), maar de voordelen wegen niet op.

Je werkt ook graag met glas. Je kantoor is bijna een onderdeel van de tuin.

De open ruimte van de Westhoek benadruk ik graag in mijn projecten. Dat ruimtelijk gevoel trek ik mee naar binnen. En als het mooiste uitzicht in het noorden zit, laat ik het niet na daar een raampartij te steken. In de relatie met onze klanten proberen we hun eisen te verzoenen met wat in de omgeving mogelijk is.

Houtem ligt ver van Veurne.

In de Westhoek heb je een auto nodig. We hebben ook een bakfiets waar we veel verplaatsingen mee doen. Houtem beschikt niet over een bakker en slager noch een supermarkt. In het weekend is er wel een hoeveslagerij. Maar denk nu niet dat we in een doods dorp wonen. Het tegendeel is waar.

Hoe sociaal is zo’n kleine dorpskern?

In de Westhoek zoek je veel meer contact met je omgeving. Je moet voor een stuk een sociaal ingesteld persoon zijn als je je in een charmant Westhoekdorp wil settelen. Houtem beschikt over een kleine, gezellige basisschool. Ik ben zelf actief in de muziekvereniging en het feestcomité grijpt elke gelegenheid aan om mensen uit hun huis te lokken. Zo is er op zondag 9 december vanaf 11 uur een hartelijke kerstmarkt voor jong en oud in het ontmoetingscentrum van Houtem. Als de kinderen later naar de jeugdbeweging willen, kunnen ze zich aansluiten bij de chiro van Beauvoorde.

Waarom is Houtem voor jou het paradijs?

Je hebt hier de vrijheid om jezelf te ontplooien en om tegelijk de nodige rust en stilte te vinden in het prachtige landschap. Waar anders kan je op een mooie zomeravond samen met de kinderen nog even vlug heen en weer naar de zee? Ook dat is een ongekende luxe.

Architect Debeer, Moeresteenweg 16 b, Houtem (Veurne). Info: 058 62 82 61 en www.architectdebeer.be.

 

Ook fan van de Westhoek? Ben je trots op je regio en ken je nog een leuk plekje in de buurt die iedereen zijn aandacht verdiend? Stuur ons een leuk filmpje of enkele foto's door en vertel ons wat er zo leuk is aan wonen in de Westhoek. Contacteer ons via steven.damman@west-vlaanderen.be en wie weet pronk je binnenkort zelf met je verhaal op onze mediakanalen!

 

Deel deze pagina