Auteur Isabel Boons vindt heel wat inspiratie in Vladslo

Auteur Isabel Boons vindt heel wat inspiratie in Vladslo
Gepubliceerd op 06-05-2019
In de Westhoek hangt een zekere dynamiek waarin ik mij heel goed kan vinden. Er ligt nog veel open. De regio biedt ruimte aan creatieve geesten. De dynamiek wordt mee in de hand gewerkt door jonge gezinnen die zich in de regio komen vestigen. Dankzij hen bruist het hier meer en meer.

In de Westhoek is nog veel ruimte voor creatieve geesten!

De leukste tuin van Vladslo en omgeving is die van Isabel Boons. Achter de opgeknapte hoeve strekt zich een grasveld uit waar de kinderen Laurette en Henri zich kunnen uitleven. “De Westhoek bezorgt mij nog elke dag een vakantiegevoel”, zegt de gevierde auteur wiens cocktailboeken al duizenden keren over de toonbank gingen.

Je bent afkomstig van Marke in Zuid-West-Vlaanderen. Wat bracht je naar Vladslo?

De liefde! Mijn vrouw Maaike D’hondt woonde hier al. Zij heeft de hoeve bijna eigenhandig opgeknapt. Het eerste jaar vond ik niet gemakkelijk. Het verschil tussen een stedelijke omgeving en de ongekende rust van Vladslo is heel groot, zeker voor een feestbeest als ik.

Nu voel ik me hier helemaal thuis. Eenmaal op de afrit van de E40 overvalt me telkens weer een vakantiegevoel.

Jullie hebben twee kinderen. Je bracht net het boek ‘Ketchup is een groente’ uit over je ervaringen als jonge mama.

Vorig jaar bracht ik ook al ‘Van gin tot pap’ uit, een survivalgids voor jonge ouders. Nu focus ik me in mijn nieuwe boek op creatieve kindvriendelijke recepten en generation friendly restaurantjes.

Ons leven veranderde drastisch met twee jonge kinderen in huis. Vroeger testten we de nieuwste cocktailbars voor mijn boeken. Sinds we kids hebben, geven we ‘pap’ op de bank thuis. Ik beschrijf op een hilarisch realistische manier hoe wij er ons soms door spartelen en stel daarbij vast dat wij niet de enige zijn.

Onze kinderen weigerden op een bepaald moment nog groenten te eten. Ik ben graag creatief bezig in de keuken en ben dan op een andere manier beginnen koken. In ‘Ketchup is een groente’ geef ik aan hoe ik de groenten toch in hun maaltijden wist binnen te smokkelen. Wist je dat zelfs de plaats aan tafel belangrijk is voor een kind?

Ben je fulltime auteur?

Ik heb een heel parcours afgelegd. Ik ben ooit begonnen als klankvrouw bij de VTM-nieuwsdienst. Zo rolde ik de journalistiek in en werkte ik er vier jaar lang als multi-inzetbare journaliste. Daarna deed ik een tijdje de regie voor realityprogramma’s. Na een tussenstap bij de Professional Media Group in Zedelgem als einderedacteur voor diverse foodmagazines, ging ik als freelance culinair journaliste aan de slag. Ik pende artikels voor verschillende magazines. Nu ben ik deels auteur en deels freelance uitgever lifestyle bij Borgerhoff & Lamberigts in Gent. Ik geef bijvoorbeeld de kookboeken van Sandra Bekkari uit.

De lancering van ‘Ketchup is een groente’ ging niet onopgemerkt voorbij.

We koppelden de lancering aan het event Kidsmuide hapt en trapt op de Grote Markt. Er was heel wat te doen, onder meer een wereldrecordpoging om in groep de luidste schreeuw te produceren. De opbrengst van die toffe namiddag ging naar Kom op Tegen Kanker.

Dat is net het leuke aan een stad als Diksmuide. Nieuwe initiatieven worden hier met open armen verwelkomd en ondersteund. Burgemeester Lies Laridon is zelf vragende partij. Zij had direct oren voor ons voorstel rond Kidsmuide hapt en trapt.

De keerzijde is wel dat het heel moeilijk is om ondernemers in de Westhoek te mobiliseren voor dergelijke initiatieven. Zij zien er niet altijd de meerwaarde van in.

Waarom is een kindvriendelijk event als Kidsmuide hapt en trapt zo’n succes, denk je?

De Westhoek is volop aan het verjongen. Dat zie je ook in de vele nieuwe wijken die in de regio worden gebouwd. In Laurette haar klas zitten acht kinderen, in die van Henry achttien. Steeds meer jonge gezinnen trekken naar de Westhoek. Waarschijnlijk omdat je hier nog betaalbaar kan wonen.

Dat vertaalt zich ook in de vele initiatieven gericht op jonge gezinnen. Kijk bijvoorbeeld naar dat magnifieke waterspeelplein in het nieuwe provinciedomein IJzerboomgaard in Diksmuide. Het is pas open en nu al een succes. Zeker met de kinderboerderij naast de deur.

Je lijkt me iemand die altijd plannen maakt.

Mijn hoofd staat inderdaad niet stil. Dat is eigen aan een ondernemer, zeker?

Ik droom ervan om kookworkshops te organiseren, zowel voor kinderen als voor bedrijven. Weet je waar ik ook al lang van droom? Ik zou graag op vrijdagavond een after school organiseren waarop zowel ouders als kinderen welkom zijn, een moment om even uit te blazen na een drukke werkweek. In stedelijke centra als Kortrijk of Gent kan je altijd wel ergens terecht. Hier heb je dat niet, dus moeten we het zelf creëren.

Mijn ideeën situeren zich in de Westhoek. Er ligt hier nog zoveel open. Er is nog veel ruimte in de Westhoek voor creatieve geesten.

Wie fulltime werkt, moet opvang hebben. Lukt dat gemakkelijk?

De beide grootouderparen wonen in de regio Kortrijk. Voor een regelmatige opvang zijn we het dichter bij huis gaan zoeken. In Diksmuide hebben we Kabouterland waar onze kids tijdens schoolvakanties en op woensdagmiddag terecht kunnen. Dat werkt fantastisch! Laurette en Henri vertoeven daar supergraag.

Welke zijn de grootste troeven van de Westhoek?

Ik hou enorm van de natuur in de regio, die weidse uitzichten. Het is zalig om te joggen op het jaagpad langs de IJzer. In de wintermaanden mis ik wel een fitnesscentrum in de buurt.

In de Westhoek word je niet behandeld als een nummer. Die kleinschaligheid is een grote troef. Denk maar aan de bereikbaarheid van het stadsbestuur.

De Westhoek is het mekka van de Korte Keten. Als foodlover kan ik daar niet omheen. Ik hou enorm van die pure voeding. Elke zaterdagnamiddag trekken wij naar de boerenmarkt op de Grote Markt van Diksmuide.

De nabijheid van de Kust is ook een groot pluspunt. Wij hebben een appartement in Oostduinkerke waar we graag gaan uitblazen.

Is de Westhoek een kinderparadijs?

Dat vind ik wel. We nemen Laurette en Henri vaak mee op de fiets en spreiden dan ergens ‘te lande’ ons picknickdekentje uit. Zalig! Of we bezoeken onderweg één van die typisch charmante Westhoekcafés.

Een beetje bizar misschien, maar onze kinderen zijn heel gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. We hebben al tien keer de IJzertoren en de Dodengang bezocht.

De woelige stadsmens in jou heeft eindelijk rust gevonden.

Ze krijgen mij nooit meer weg. Ik woon hier echt graag. Het is meer dan de rust. In de Westhoek hangt ook een zekere dynamiek waar ik mij heel goed kan in vinden.

Ketchup is een groente kost € 24,99, telt 192 pagina’s en is een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts. Ook de andere boeken van Isabel zijn nog steeds verkrijgbaar in de boekhandel.

(Foto’s ©Bram Debaenst)

Deel deze pagina