Basisschool uit de Westhoek genomineerd voor prestigieuze Europese architectuurprijs

Basisschool uit de Westhoek genomineerd voor prestigieuze Europese architectuurprijs
Gepubliceerd op 24-02-2021

De nieuwbouw van de gemeentelijke bassischool De Linde in Zarren, deelgemeente van Kortemark, is samen met 20 andere Belgische projecten genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2022.

De Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe hebben de eerste lijst van 449 projecten (voltooid tussen oktober 2018 en oktober 2020) bekendgemaakt die meedingen naar de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur - de Mies van der Rohe-prijs 2022. Deze projecten zullen in september worden aangevuld met een nieuwe groep genomineerde projecten die tussen november 2020 en april 2021 zijn voltooid.

Bij de 21 Belgische genomineerden zitten opvallend veel projecten met een architectuurprogramma dat focust op educatie – zoals dus ook in Zarren – of cultuur. Daarnaast zijn de thema's herbestemming en import/export goed vertegenwoordigd. Van de 21 Belgische genomineerde projecten in deze ronde komt er dus ook eentje uit de Westhoek! Sterk, aangezien er slecht 2 andere uit West-Vlaanderen komen. Naast GBS De Linde gaat het om het Ontmoetingsgebouw in Westrozebeke en de nieuwe K-toren in Kortrijk.

De prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur, de Mies van der Rohe Award, bestaat al sinds 1987.  Sinds 2001 is de organisatie in handen van de Fundació Mies van der Rohe en de Europese Commissie. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. De belangrijkste doelstellingen zijn:

  • een grondig inzicht verkrijgen in de transformatie van de gebouwde omgeving in Europa;
  • het erkennen en promoten van uitmuntendheid en innovatie op het gebied van architectuur;
  • de aandacht vestigen op de belangrijke bijdrage van Europese beroepsbeoefenaren aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën (met de steun van opdrachtgevers en de betrokkenheid van de gebruikers).

 

Geïntegreerd in de omgeving

Na een Open Oproep-wedstrijd koos het Lokaal Bestuur van Kortemark uiteindelijk voor het project van Felt Architectuur en Ontwerp uit Gent. De bouwwerken begonnen in 2017. In mei 2018 konden geïnteresseerden al een kijkje gaan nemen tijdens Openwervendag, in januari 2019 werd de nieuwe school dan officieel voorgesteld en geopend.

  

Het nieuwe gebouw is ontworpen vanuit het oogpunt zich zo veel mogelijk te integreren in de omgeving en dit in harmonie met de aangrenzende kleuterschool. Een compact volume van twee verdiepingen is zo gepositioneerd dat het de open ruimte maximaliseert en er een grote speelplaats wordt gecreëerd, die bovendien aansluit op de straatkant. Het gebouw zelf wordt gekenmerkt door zijn rationele en economische opbouw, bestaande uit twee vleugels verbonden door een centrale hal. Dit levert een duidelijk en rechtlijnig circulatieschema op. De westelijke vleugel is gericht op het landschap en bevat negen klaslokalen. De andere vleugel huisvest de meer openbare functies en is gericht op de speeltuin en het dorpscentrum.

 

De lokale foto- en diavereniging Kordial maakt regelmatig reportages rond grootschalige bouwprojecten in Kortemark en ook de nieuwbouw van De Linde hoort daarbij.
De volledige fotoreeks (©Foto's Johan Werbrouck) doorheen het bouwtraject en de opening van de basisschool kan je bekijken op hun website:

 

Ben je nog op zoek naar een nieuwe woning voor je gezin en zie jij je kinderen hier al naar school gaan?
Bekijk dan deze betaalbare panden in de buurt van Zarren en Kortemark!

De Westhoek … dat is thuiskomen. De Westhoek… dat is mijn wereld,… waar ik woon, werk en tot rust kom. Waar de kinderen in alle ruimte kunnen leren, spelen en opgroeien.

 

Deel deze pagina