College Veurne fietst KrisKras door de Westhoek

College Veurne fietst KrisKras door de Westhoek
Gepubliceerd op 29-06-2021
Waarom dit gekke avontuur? Omdat het weer kan. Om jongeren weer perspectief te geven. Om de eigen streek te verkennen. Omdat je niet ver moet gaan om ontdekkingen te doen. Avontuur, cultuur en sportiviteit zorgen voor verbondenheid. - Wim Deheegher

KrisKrasWesthoek

Terwijl alle sportieve aandacht naar de Rode Duivels en naar de Tour gaat, zal een groep sportievelingen uit het college Veurne ook een serieuze prestatie leveren! Een 25-tal leerlingen en leerkrachten fietsen maar liefst vijf dagen lang dwars door de Westhoek. Ze starten op 3 juli en elke dag haspelen ze ongeveer 100 km af.

Ze bezoeken 12 steden of gemeenten: Koksijde, De Panne, Veurne, Nieuwpoort, Diksmuide, Lo-Reninge, Alveringem, Poperinge, Ieper, Heuvelland, Vleteren en Mesen. Op twee dorpen na passeert de groep door de dorpskern van de 75 deelgemeenten van deze gemeenten en steden. Steeds fietsen ze op landelijke wegen via knooppunten en komen zo soms verassende straatjes en wegeltjes tegen. 523 kilometer op vijf dagen tijd, KrisKras door de Westhoek.

Mini-tentenkampje

Met het stalen ros door de IJzervlakte, freewheelend naar het Heuvelland, kronkelend langs de ‘schreve’ met Frankrijk, pedalerend tussen Diksmuide en Ieper, trappend tussen de hoppevelden van Poperinge, kromgebogen tegen de wind aan de Westkust van De Panne, Koksijde en Nieuwpoort, kriskras in Vleteren, Alveringem en Veurne of rechttoe rechtaan in De Moeren. Ook kleintjes als Mesen en Lo-Reninge zijn een bezoekje waard. Samen wordt dat een dikke tienduizend fietskilometer. En dat allemaal op steeds nieuwe verrassende straatjes, wegels, knooppuntroutes. Elke avond slaan de deelnemers ergens hun mini-tentenkampje op voor een verdiende nachtrust. Op 7 juli arriveert het peloton aan de eindmeet op onze school in Veurne waar ze 523 km eerder op 3 juli vertrokken.

Jongeren weer perspectief geven

Waarom dit gekke avontuur? Omdat het weer kan. Om jongeren weer perspectief te geven. Om de eigen streek te verkennen. Omdat je niet ver moet gaan om ontdekkingen te doen. Avontuur, cultuur en sportiviteit zorgen voor verbondenheid.

Steun voor 2 projecten

Ze steunen hiermee ook twee projecten die het college Veurne in de voorbije jaren heeft bezocht. Twee projecten die de school door en door kent dankzij twee inleefreizen (2017 & 2019).

Eric Gruloos in GuatemalaEnerzijds steunen ze Eric Gruloos in Guatemala.

Hij strijdt er tegen armoede, komt op voor de rechten van de Maya’s, spreekt hun ‘mam’-taal, overtuigt jongeren om thuis te blijven en niet te emigreren. Kortom, een man met een hart van goud in een land dat het niet makkelijk heeft.

VZW Zoutmijnkinderen in  Zuid-IndiaAnderzijds steunen ze  ‘Scad’ en de “vzw Zoutmijnkinderen’ in Zuid-India.

India heeft het zwaar momenteel. Vanuit het project horen we dat covid-19 ook het Zuiden van het land hard treft. De zwaksten van de samenleving worden het meest getroffen. Deze organisatie richt zich naar hen.

 

Sponsoring gezocht

Elke deelnemer gaat op zoek naar minimum €100 sponsoring en support. Word jij één van hun supporters, mentaal en financieel? Geef Wim Deheegher een seintje en stort een bijdrage op BE30 9730 8067 2611. Wie graag een grotere bijdrage doet (vanaf € 40) en daar fiscaal voor beloond wil worden, kan ook storten op BE10 0000 0000 0404 met als gestructureerde mededeling 020 / 1740 / 00079. Elke bijdrage telt, groot of klein. En op die manier zorg je voor een beetje verbondenheid in deze coronatijden.

Reisblog

Je kan het avontuur van deze jongeren volgen via hun reisblog KrisKrasWesthoek. Bij dit reisdagboek zetten ze op elke dag een reisverslag met pins op de wereldkaart, deze pins worden dan met elkaar verbonden en worden verzorgd met foto's van de laatste dag:

Volg hier hun reisverslag!

 

Scholengroep Talentis Campus College Veurne

 

 

 

 

Deel deze pagina