Creativiteit in de Westhoek | vrolijke steentjes uit Zonnebeke en Beselare

Creativiteit in de Westhoek  | vrolijke steentjes uit Zonnebeke en Beselare
Gepubliceerd op 12-02-2021
Niet zomaar een kei, wel eentje waar je instant happy van wordt! - Angélique

We kunnen nog niet op restaurant, een weekje op de latten is momenteel ook een no-go. Wat doe je met je vrije tijd, nu je die grotendeels doorbrengt rond de kerktoren? Het bracht Angélique uit Langemark-Poelkapelle op ideeën. Ze knutselt vrolijke steentjes en laat die rondreizen in de streek. Momenteel is haar initiatief vooral in Beselare een succes! Wie weet vind je deze 'Happy Stones' straks terug in de hele Westhoek?

Dag Angélique, we vonden jouw leuk initiatief via een besloten groep op Facebook ‘Happy stones WVL’. We merken dat je heel wat fans hebt uit Zonnebeke en vooral Beselare. Vertel eens meer over jouw ‘Happy Stones’.

Afgelopen zomer trokken we met het gezin op vakantie richting Nederland, het fietsland bij uitstek. Tijdens een fietsritje rustten we even uit op een bankje en daar vond ik een beschilderd steentje. Mijn man en ik werden er spontaan vrolijk van. Op de achterkant stond een Facebookgroep vermeld, daar nam ik ’s avonds een kijkje. Het steentje dat we vonden, kwam helemaal uit Duitsland! Het ligt nog steeds op mijn kast als herinnering.

De ‘Happy stones’ zoals je ze noemt zijn dus in feite rondreizende steentjes?

Klopt! De bedoeling is dat de keien gaan reizen. De eerlijke vinder kiest wat hij ermee doet: de steen verder laten reizen of thuis koesteren. Ik was zo gefascineerd door het initiatief, dat ik het in onze regio ook wou lanceren. Ik kocht verf, verzamelde steentjes tijdens mijn vele wandelingen en verstopte mijn eerste exemplaren.

En sloeg je initiatief meteen aan?

Niet meteen. Maar ik vermoed wel dat de coronapandemie het succes ondertussen mee heeft helpen bepalen. Mensen wandelen nu veel meer en veel vaker in eigen streek. De steentjes vonden dus snel een eigenaar. De vinders werden nieuwsgierig, zochten mijn Facebookgroep Happy Stones WVL op en veel van hen doen ondertussen ook mee. Mensen zijn creatief bezig, gaan wandelen in plaats van op de bank te hangen én maken anderen blij. Missie geslaagd!

Je warm initiatief zorgt wellicht wel voor een goed gevoel?

Het geeft me inderdaad een warm gevoel. Iemand blij maken met iets klein, een kei. Niet zomaar een kei, eentje waarvan je instant happy wordt! En een lach op iemands gezicht toveren, daar doe je het voor. Niet enkel de (nieuwe) eigenaars van de steentjes worden er vrolijk van, ook ik maak telkens een vreugdesprongetje als mijn ‘stones’ verder reizen.

Wat ons opvalt, is dat de vrolijke steentjes vooral in Beselare en daarrond een soort van lokale hype zijn? Enige verklaring hoe dat komt?

Wel, eind oktober wandelde ik in Beselare de heksenwandelroute. Ik dropte een paar Happy Stones langs de route en Beselare was vertrokken! Vooral mijn ‘stokbroodje’ zette Beselare volledig op z’n kop! Een koppel, Karen en Frederik, vonden na enkele weken het stokbroodje. Zij nodigden een paar vrienden uit en al snel reisde het stokbroodje van Moorslede naar Passendale, terug naar Beselare, kortom het werd de populairste steen.

Ik zag al themastenen met de Sint en met Sefa, hun opperheks! Creatief zijn ze daar wel. Zelfs binnen in de supermarkt verstoppen ze steentjes! Je merkt dat ze een soort wedstrijdje houden onder elkaar en dat ze zo ook wel contact houden. Het valt trouwens op dat in Beselare het initiatief ook aanslaat bij volwassenen. Zo reisden onlangs twee ‘rosékeitjes’ naar hun favoriete Beselaarse cafeetjes. In Beselare kunnen ze er dus wel wat van! Geleidelijk aan vonden de steentjes dan ook hun weg naar andere deelgemeentes. Vooral het kasteelpark in Zonnebeke is populair. Maar ook in Geluveld, Passendale en zelfs Zandvoorde duiken de steentjes op. Wie dus wandelt door deze gemeentes in de Westhoek, wordt misschien wel de nieuwe eigenaar van een Happy Stone?

Lijkt jou dit een leuke activiteit? Maak je lid van de Facebookgroep Happy Stones WVL 

 

Benieuwd in andere leuke activiteiten in de Westhoek? 

Die vind je snel op UiT in de Westhoek:

 

Deel deze pagina