Familie Decraene-Heyman

Gepubliceerd op 12-11-2018
De Westhoek biedt een perfecte mix van landschappelijke schoonheid, veiligheid en joie de vivre. Betaalbaar wonen, familiegevoel en vriendelijkheid zijn bijzondere troeven van de regio. De open ruimte, het gebrek aan files en de stilte zijn uniek. De Westhoek is een authentieke regio met een warm samenhorigheidsgevoel.

We leven als god naast Frankrijk

“Qua familievriendelijkheid is de Westhoek onovertroffen”, vindt Valérie Heyman. Zij kan het weten als regiomanager van Toerisme Westhoek binnen Westtoer. Samen met haar man Yoeri Decraene en de kinderen Matthis en Yannice trekt ze er bijna elk weekend op uit. “De Westhoek combineert de hartelijke joie de vivre met een gezonde dosis gemütlichkeit. En dan hebben we het nog niet eens over het betoverende landschap.”

Valérie, ik ken niemand die met zoveel enthousiasme over de Westhoek praat als jij.

Valérie: Ik ben mijn carrière gestart bij Toerisme Ieper. Britse toeristen drukten mij meermaals met de neus op de feiten hoe wonderlijk de Westhoek wel is. Ik woonde er al mijn hele leven, maar had er nooit eerder bij stil gestaan.

Na een zijsprong in de Leiestreek kreeg ik plots het aanbod om regiomanager van Toerisme Westhoek binnen Westtoer te worden. Het kwam als een godsgeschenk. Ik doe het nu al tien jaar met hart en ziel.

Yoeri: Ondertussen hadden we elkaar al leren kennen via mijn job als cameraman en producer van de regionale omroep Focus – WTV. Nu ben ik er stationmanager en hou mij er onder andere bezig met de technische eindregie van het middag- en avondjournaal. Ik ben afkomstig van Avelgem, maar Valérie wist mij van de charme van de Westhoek te overtuigen. We wonen ondertussen in Poperinge en noemen onszelf volmondig ‘Westhoeker’.

Wat trekt jullie zo aan in de Westhoek?

Valérie: Het open landschap zorgt voor zuurstof. We reizen veel met onze motorhome, maar we komen even graag terug. Dit landschap is zeer veelzijdig. Het kantoor van Toerisme Westhoek bevindt zich in het Esenkasteel in Diksmuide. Het is een plezier om ’s morgens met de wagen door de met sliertjes mist bedekte velden te rijden. Uit onderzoek blijkt dat 44% van de Vlaamse toeristen naar de Westhoek komt omwille van het landschap.

Yoeri: Die drukte die je elders wel vindt, bestaat hier niet. Snelwegen als de A19 en de E403 slibben tegenwoordig soms dicht tijdens de spitsuren. En dan hebben we het nog niet over de files rond Antwerpen en Brussel. In de Westhoek is een file quasi onbestaande.

Mobiliteit is geen teer punt voor jullie?

Valérie: Akkoord, in de Westhoek heb je een wagen nodig. Het openbaar vervoer van west naar oost is er wel goed georganiseerd, maar via de noord-zuid-as is dat een heel ander verhaal. Ik sta vanuit Poperinge op 25 minuten op mijn werk. Als ik dat met de trein zou doen, ben ik twee uur onderweg. Volgend jaar gaat Matthis met de trein naar Ieper naar de middelbare school. Die verplaatsing is dan weer wel goed te doen.

Yoeri: Vanuit de Westhoek sta je in alle grote steden rondom in maximaal een uurtje rijden, vaak soms op een half uurtje.

Valérie: Er wordt al jaren gesproken over een doortrekking van de A19 vanuit Ieper. Ik ben er geen voorstander van om een autosnelweg door ons prachtige, stille landschap aan te leggen.

Wat doen jullie in het weekend?

Valérie: Wie kan zeggen dat hij het Heuvelland in zijn tuin heeft? We gaan er graag wandelen en genieten van het goede leven. We gaan het liefst fietsen in de IJzervallei of het Hoppeland rond Poperinge. Heerlijk om tussen de hopvelden te fietsen met een tussenstop in Bar Bernard, de panoramabar van brouwerij Bernardus in Watou.

In de Westhoek heb je een ongelooflijk aanbod aan activiteiten, van de bergen tot de zee, er is voor elk wat wils. Een halfuurtje rijden en we staan op het Noordzeestrand. Voor gezinnen werd het toeristisch – recreatief aanbod handig gebundeld met Westhoekkd.be.

Yoeri: De kinderen kijken vaak reikhalzend uit naar het weekend om samen met ons nieuwe ervaringen in de Westhoek op te doen. We testen graag activiteiten uit. Zo was het nieuwe Ypermuseum een echte eyeopener. Het parcours is perfect op maat van kinderen. Ze waren laaiend enthousiast.

Valérie: Eén dag in de maand gaan we voor quality time met ons tweetjes, meestal in de vorm van een wandeling of fietstocht.

Yoeri: De dag eindigt altijd in een tof cafeetje of gezellig restaurantje. Het aanbod aan horeca in de Westhoek is enorm. Er hangt hier een Franse joie de vivre en een gezonde dosis Duitse gemütlichkeit. De couleur locale is in België nergens zo duidelijk aanwezig als in de Westhoek.

Valérie: We leven hier als god naast Frankrijk. Met een staycation kan je ons niet straffen.

Waarom zouden jonge gezinnen zich in de Westhoek moeten vestigen?

Valérie: Het betaalbaar wonen is een grote troef in de Westhoek. In Poperinge bijvoorbeeld werden alle gronden binnen de ring verkaveld. Een tweede troef is de veiligheid. Wij wonen in een doodlopende straat in een wijk. Onze kinderen spelen in de zomer soms tot 22 uur buiten, samen met de andere kinderen van de buurt. Die samenhorigheid tussen de mensen is een derde belangrijke troef. De Westhoek is een warme samenleving.

Yoeri: Er is veel aandacht voor de kinderen. Elke wijk in Poperinge heeft zijn eigen speelplein. Poperinge kreeg de eretitel van kindvriendelijke stad, onder meer door initiatieven als popsjot.be waarbij kinderen van 4 tot 16 jaar uit een ongekend aantal toffe activiteiten kunnen kiezen tijdens schoolvakanties.

Welk evenement typeert volgens jullie de Westhoek helemaal?

Valérie: Het Dranouter Festival dat begin augustus plaats vindt, vat de Westhoek perfect samen. De festivalweide ligt aan de voet van de Kemmelberg, in Dranouter vind je tal van karakteristieke cafés en restaurants en het festival zelf draagt de korte keten, ‘lokaal lekkers’, hoog in het vaandel.

Yoeri: Dranouter Festival is een jaarlijkse afspraak voor ons gezin. Daar kijken we reikhalzend naar uit.

 

Ook fan van de Westhoek? Ben je trots op je regio en ken je nog een leuk plekje in de buurt die iedereens aandacht verdiend? Stuur ons een leuk filmpje of enkele foto's door en vertel ons wat er zo leuk is aan wonen in de Westhoek. Contacteer ons op steven.damman@west-vlaanderen.be en wie weet pronk je binnenkort zelf met je verhaal op onze website en op onze Facebookpagina!

Deel deze pagina