Geniet mee van de Zalige Zonden in de Westhoek

Geniet mee van de Zalige Zonden in de Westhoek
Gepubliceerd op 06-10-2021

ZALIGE ZONDEN | theatervoorstelling met gastronomische boetedoeningen

Een schuimende Pater van West-Vleteren of een heerlijk ambachtelijk ijsje, een smeuïg stukje kaas uit de polders of een authentieke Picon, genietend als God naast Frankrijk! Hoe vaak worden we in de Westhoek niet verleid tot een kleine zonde, een ‘zalige’ zonde die de rest van het bezoek nazindert en ons goesting doet krijgen naar meer? Op weg door de uitgestrekte regio val je van de ene verbazing in de andere. Niet alleen staat genieten overal centraal, maar je vindt er tal van leuke musea, attracties en ander bezienswaardigheden.

Een tiental Westhoek-musea slaan de handen in elkaar en laten een muziektheaterproject doorheen de Westhoek reizen. Hiervoor schreef auteur-theatermaker Yves Bondue, geboren en getogen in de Westhoek, een zinderend scenario dat door een kwartet ervaren acteurs zal worden gebracht. Maar er is meer! We gaan ook proeven van al dat lekkers. Een heerlijke reeks, per locatie aangepaste Westhoekhapjes en -dranken, veroveren vlot al je smaakpapillen. 

PRAKTISCHE INFO

  • € 49 per persoon
  • Deuren open vanaf 19u30 - start om 20u
  • Inschrijven kan rechtstreeks via de locaties.

 

DATA en LOCATIE

 

9 oktober | Kasteel Beauvoorde, Veurne

Bij een bezoek aan dit historisch monument van 17de tot 19de -eeuwse praal en luxe kijk je binnen in het leven van de familie Merghelynck. Rijkelui konden er tafelen, roken, drinken en vrijen, omringd door lambrizeringen, luchters, koperwerk en schilderijen: hier tonen lust en het eeuwige verlangen zich bedwongen in het corset van de etiquette.

Adres: Wulveringemstraat 10, Veurne
Inschrijven via kasteel.beauvoorde@herita.be
Voor meer info kan je terecht op 058 29 92 29

15 & 16 oktober | Hopmuseum Poperinge

Deze site vertelt alles over de geschiedenis en toekomst van hop, die het bier – misschien wel onze grootste, natste, meest verfrissende goesting – van schuim voorziet. De grote blikvanger is hier de hopperank, maar is dat ook buiten het museum, in de ruime rand rond Poperinge: de hoppevelden maken deel uit van het landschap, van voorjaar tot september meters hoog groeiend, maar evenzeer de laatste decennia groeiend: in aantal hectaren. De hop is voor jonge boeren opnieuw een realistische droom met poten en met oren.

Adres: Gasthuisstraat 71, Poperinge
Inschrijven via www.hopmuseum.be
Voor meer info kan je terecht op 057 33 79 22

24 oktober | Museum aan de IJzer, Diksmuide

Hier word je even stil omwille van haar oorsprong, de Eerste Wereldoorlog. Niettemin wil deze site vooral vredessite zijn met de Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren. Vanuit de panoramazaal kijk je over de grote IJzervlakte, tot aan de kust, al zie je in de verte evengoed de bergen oprijzen. Je blik glijdt over Diksmuide als een plek met een toekomst vol plezier: volle concertzalen, plezier aan de oevers van onze Westhoekrivier de IJzer die zich een weg kronkelt door een land van boter, gebak en inspirerend polderland. En met aan je voeten een splinternieuwe boomgaard vol zoete, glimmende appels. Bega niet de zonde die te laten hangen!

Adres: IJzerdijk 49, Diksmuide
Inschrijven via info@aandeijzer.be
Voor meer info kan je terecht op 051 50 02 86

30 oktober | Memorial Museum Passchendaele 1917

Deze plek gaat over oorlog en toont de ellende die hier is veroorzaakt, maar het is ook net daarom een plek waar we ons realiseren dat we dit hier nooit meer mogen toelaten. De vredestuin achter het museum glooit voor ons open, aan de einder gloort de toekomst. Dit land moeten we koesteren met nieuwe plannen voor de jeugd. Toen Germaine Spruytte en Romain Donck na hun vlucht voor WOI terugkeren uit Normandië, richten ze in Passendale een kaasfabriekje op. Het was het prille begin van een schitterende toekomst voor de streek: kaas als voedsel, later ook als folklore, kaasstoeten en -feesten, maar tegenwoordig ook nog steeds als industrie en werkgelegenheid voor boeren, kaasmakers en winkeliers.

Adres: Berten Pilstraat 5A, Zonnebeke
Inschrijven via webshopzonnebeke.recreatex.be
Voor meer info kan je terecht op 051 77 04 41

6 november | Bakkerijmuseum, Veurne

De collectie van meer dan 20.000 stukken vertelt over alles wat met het bakken van brood en banket te maken heeft: een knapperiger, zoeter en hartiger bezoek kan je je niet inbeelden, vooral niet als je in het museumcafé belandt en er, betoverd door de geur van vers gebak, de rest van de dag wil blijven. In dezelfde geest neemt het Zalige Zonden-theaterproject je mee in het dromen van jonge mensen over een beter en mooier leven: op zoek naar hartelijkheid, warmte en convivialité. Knapperig. Geurend. Voedend. Een leven van hoogten en laagten maar met één groot streefdoel: tenminste dagelijks vers brood voor iedereen op aarde!

Adres: Albert I-laan 2, Veurne
Inschrijven via 058 31 38 97 of onthaal@bakkerijmuseum.be

13 november | Muziekcentrum, Dranouter (Heuvelland)

Bijna een kwarteeuw geleden werd dit centrum opgericht om de geest van het jaarlijkse muziekfestival het hele jaar door levend te houden: een concertzaal, een foyer met een streekkeuken en een drankenkaart met lokale bieren en wijnen, muzikale vertelwandelingen, boerengolf, workshops en de gloednieuwe Klankmakerij waar jong en oud spelend leert over muziek: dit moet de droom zijn van Wouter, onderwijzer uit Zalige Zonden die zijn kinderen spelenderwijs het leven zelf leert kennen. En dat in een omgeving vanwaar je letterlijk kijkt van de bergen naar de zee.

Adres: Dikkebusstraat 234, Dranouter (Heuvelland)
Inschrijven via www.muziekcentrumdranouter.be 
Voor meer info kan je terecht op 057 44 69 33

20 november | Tabaksmuseum, Wervik

Tegenwoordig bestaat er wellicht geen zondiger zaligheid dan het roken van tabak. Hier maak je kennis met de geschiedenis van tabak in het algemeen en meer bepaald met de ooit zo bloeiende tabaksindustrie rond wervik. Nu kijken we anders naar roken. Al kan het nog steeds – met mate – een zalige zonde blijven: de sigaret, de sigaar, de pijp vol tabak, wiens doel het is om zichzelf al gloeiend te vernietigen!

Adres: Koestraat 63, Wervik
Inschrijven via www.nationaaltabaksmuseum.be
Voor meer info kan je terecht op 056 95 24 25 

27 november | Hooge Crater Museum, Ieper

Nagenoeg de hele Eerste Wereldoorlog was dit een plek van gruwel voor Engelse soldaten. De Krater op de heuvel die hiervoor symbool stond is verdwenen, maar in de voormalige kapel is ter nagedachtenis een museum ondergebracht. De sfeer van de kapel is gebleven, de kerk, het godshuis, waar zonden – al dan niet zalig – door gebed en boetedoening vergeven werden. Of zoals onderwijzer Wouter het zegt in Zalige Zonden: we vegen het verleden uit met de bordenwisser van het heden.  Dit interessante museum biedt veel info en mogelijkheden tot reflectie. Eenmaal buiten sta je aan de rand van de machtige natuur van de Gasthuisbossen en Den Doel, de zotte zonden van een pretpark als dichtste buur en de torens van historisch Ieper wat verderop aan de einder: Hooge Crater is de ideale landmark vanwaaruit het Ieperse ommeland te bewandelen valt.

Adres: Meenseweg 467, Zillbeke (Ieper)
Inschrijven via 057 46 84 46 of info@hoogecrater.com

Deel deze pagina