Hier kan je leven als God naast Frankrijk - Poperinge zet in op toerisme

Hier kan je leven als God naast Frankrijk - Poperinge zet in op toerisme
Gepubliceerd op 08-04-2021
"Heel wat van de vooropgestelde acties zijn niet alleen belangrijk voor Poperinge als toeristische stad, maar dragen ook bij aan de leefbaarheid van Poperinge. Ze versterken Poperinge als aantrekkelijke stad om te wonen, werken en ontspannen" - schepen van Toerisme Klaas Verbeke

Stad Poperinge kijkt naar de toekomst en meer bepaald naar de toeristische toekomst. Met een strategisch beleidsplan wil de stad het belang van het toerisme in Poperinge aantonen. Tegen eind 2025 wil Poperinge sterker op de toeristische kaart als stad in de Westhoek staan. “Toeristische ondernemers staan in voor het toerisme in Poperinge. Zij zullen meer geïntegreerd worden in de toeristische werking en zullen fungeren als ambassadeur van Poperinge”, zegt schepen van Toerisme Klaas Verbeke.

Hoofdstad van het goede leven

“Met dit plan onderstrepen we nog maar eens hoe belangrijk toerisme is”, zegt Klaas Verbeke, schepen van Toerisme. Het nieuwe toeristische beleidsplan voor Poperinge werd op vraag van de stad opgemaakt door Westtoer. “Een kerngroep met vertegenwoordigers van Poperinge begeleidde samen met Westtoer het planningsproces. Dat beleidsplan richt zich op de bezoekers aan Poperinge. Heel wat van de vooropgestelde acties zijn niet alleen belangrijk voor Poperinge als toeristische stad, maar dragen ook bij aan de leefbaarheid van Poperinge. Ze versterken Poperinge als aantrekkelijke stad om te wonen, werken en ontspannen”, legt Verbeke uit.

wandeling Provenade in Proven

Recent werd de wandeling ‘Provenade’ opgestart in Proven. © Toerisme Poperinge

“Enkele uitdagingen zijn de positionering van ‘Hoofdstad van het goede leven’. Toerisme Poperinge wil dat verduidelijken en versterken. Toeristische ondernemers staan in voor het toerisme in Poperinge. Zij zullen meer geïntegreerd worden in de toeristische werking en zullen fungeren als ambassadeur van Poperinge. Het landschap in Poperinge is gevarieerd en aantrekkelijk om te wandelen en te fietsen. Recent werd de wandeling ‘Provenade’ opgestart in Proven en die is de laatste weken erg populair geworden. De wandeling is er niet enkel op vraag van toeristen gekomen, maar ook door eigen inwoners. Daarnaast is de ligging langs de Franse grens een bijzonder gegeven. Dat verhaal zal meer uitgespeeld en versterkt worden. De toeristische uitstraling van het centrum kan verhoogd worden. Het mist nu op bepaalde plaatsen en momenten gezelligheid.”

Verhuis toeristische dienst

Poperinge wil tegen eind 2025 sterker op de toeristische kaart als Westhoekstad staan. “Toerisme Poperinge staat voor een uitdaging. De ambities zijn hoog, maar de mensen en middelen daarvoor kennen hun grenzen. Poperinge staat bekend als een gemoedelijke stad langs de Franse grens waar je geniet met een grote G. De Westhoekverhaallijnen staan centraal. De stad en de toeristische ondernemers maken samen werk van aantrekkelijke belevingen. Een intensievere samenwerking zal zorgen voor meer dynamiek.”

hopmuseum poperinge

Het Hopmuseum in Poperinge. © Toerisme Poperinge

Enkele veranderingen en vernieuwingen staan op de agenda. Zo ook de integratie van het toeristische onthaal op de site ‘De Stadsschaal’. “We hebben ervoor gekozen om op één locatie alles te lokaliseren. De kelder van het stadhuis, waar de toeristische dienst momenteel zit, is centraal gelegen, maar vertelt veel minder een verhaal. Hop is de kern van ons verhaal”, zegt burgemeester Christof Dejaegher. “Daarnaast zijn ook al veel zaken terug te vinden in de Gasthuisstraat. Er is de Gasthuiskapel, het Talbot House, het geboortehuis van Dirk Frimout... Ook op vlak van parking is de site voordeliger.” De verhuis naar de site ‘De Stadsschaal’ zal niet voor deze legislatuur zijn. “Het is geen kortetermijnproject. We willen eerst het bierverhaal in het Hopmuseum versterken en daar wordt ongeveer 300.000 euro voor uitgetrokken. De verhuis zal niet voor de eerste vier jaar zijn, maar we zullen er wel naartoe werken.”

God naast Frankrijk

“We willen ons in de komende jaren onderscheiden van de andere Westhoekgemeenten met een unieke positionering. Hier kan je leven als God naast Frankrijk. Hop en bier zijn ons uithangbord. Om een sterke positionering te maken, is meer invulling nodig. Producten en belevingen die ervoor zorgen dat de bezoeker de grens voelt en ervaart. Eigentijdse hop- en bierbelevingen op maat van verschillende bezoekers. Zo willen we werken naar het hop- en bierhuis als een dynamische hotspot, maar ook het hele jaar door hop en bier beleven. Nieuwe hopproducten en hopbelevingen in het landschap, meer grensoverschrijdende evenementen en (fiets)activiteiten, de historische connectie met de grens versterken, een nieuwe impuls voor de volkssportroute...”

Naast hop en bier wil de stad in de toekomst ook andere facetten van de stad in de kijker zetten. “We zetten in op samenwerking over de diensten heen. Samen kunnen we nieuwe en mooie verhalen op poten zetten. Een veiliger fietsnetwerk, De Lovie als openbaar recreatiedomein, herhaalbezoek stimuleren via extra beleving op de site Lijssenthoek, ontsluiting van het WO II-verhaal met de Duitse toren als blikvanger, optimaal benutten van het bestaande erfgoed, stimuleren van een bezoek aan de dorpen met hun rijke geschiedenis...”, vertelt schepen Verbeke.

Familievriendelijkheid

“Sites en attracties echt familievriendelijk maken, aandacht voor meer buitenbeleving en avontuurlijk spelen en informatie op maat van families wordt in de toekomst ook een werkpunt. Familievakanties zijn hot en die families verblijven vaak in vakantiewoningen. Met families bedoelen we gezinnen, maar ook (klein)kinderen met ouders en grootouders en familie- en vriendengroepen”, aldus Verbeke. “In Poperinge zullen er maatregelen genomen worden voor een meer duurzame ontwikkeling van het toerisme. Verder inzetten op de korte keten met streekproducten, stimuleren van fietsen als duurzaam transportmiddel, inzetten op duurzame mobiliteit en aandacht voor afvalbeleid staan op de agenda.”

 

Benieuwd wat er te beleven valt in Poperinge, dé Hoppestad van de Westhoek en de hoofdstad van het goede leven?

Ga dan snel naar toerismepoperinge.be

Toerisme Poperinge

 

Bron: Het Laatste Nieuws (26/03/2021)

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be

Deel deze pagina