Hoe Nieuwpoort uitgroeide tot een hotspot aan de Kust

Hoe Nieuwpoort uitgroeide tot een hotspot aan de Kust
Gepubliceerd op 19-07-2021

Zo goed als geruisloos is Nieuwpoort uitgegroeid tot één van dé hotspots aan onze Kust: het ‘Knokke van de Westkust’, volgens velen. “Een luie en vooral ook onjuiste vergelijking”, zegt ongeveer iedereen die we spreken in de badstad, van ijsjesverkoper tot burgemeester. “Nieuwpoort is meer en meer mondaine badplaats, dat klopt, maar dan zonder dikke nekken.”

Beeld u het volgende even in: voor elk beschikbaar ticketje van Tomorrowland zijn er 20 gegadigden. We zouden spreken van een ongeziene hype. Welnu, precies dezelfde verhoudingen golden begin deze week voor de start van de verkoop van The Grand, een luxevastgoedproject op de zeedijk in Nieuwpoort. Voor 70 flats lieten liefst 1.400 geïnteresseerden zich registreren. Nochtans ging het hier niet om een festivalticket van 105 euro (dagprijs TML), maar om appartementen tussen de 350.000 en 3 miljoen euro, bepaald geen habbekrats.

> Lees ook: Project in de kijker: The Grand | Nieuwpoort

Wat de verbazing over de stormloop bij velen nog groter maakt, is het feit dat The Grand in Nieuwpoort ligt. Decennialang het grijze muisje onder de badsteden, maar de voorbije jaren, onder de radar, geëvolueerd naar een absolute ‘place to be’. Nog steeds in volle ontwikkeling ook, want wie vandaag met een luchtballon boven Nieuwpoort vaart, moet opletten voor liefst 16 bouwkranen.

Méér handelszaken dan voor corona

Burgemeester Geert Vanden Broucke

Burgemeester Geert Vanden Broucke

“In de afgelopen 15 jaar hebben we 84% van onze straten heraangelegd”, zegt CD&V-burgemeester Geert Vanden Broucke. “We vernieuwen ons openbaar domein constant. Dat trekt bouwpromotoren aan die, net als wij, naar topkwaliteit streven. Daardoor krijg je inwoners en tweedeverblijvers uit de iets hogere klasse, wat dan weer interessant is voor de winkels en de horeca. De voorbije jaren zijn er in Nieuwpoort heel veel goede restaurants bij gekomen en de panden in onze winkelstraat zijn ook erg gegeerd. Ik heb het daarnet nog eens laten natellen omdat ik het zelf redelijk straf vond, maar we hebben op dit moment méér handelszaken dan voor corona.”

 

Kleine moderne stad waar het aangenaam leven is

Mieke Dobbels actrice

Actrice Mieke Dobbels ©Visit Nieuwpoort

“Het Nieuwpoort van vandaag is to-táál niet te vergelijken met de stad waarin ik als meisje ben opgegroeid”, zegt actrice Mieke Dobbels (43) bij een thee op de zeedijk. “Toen was hier van de herfstvakantie tot Pasen niets open. Ondertussen is Nieuwpoort zo gegroeid dat je ook buiten het hoogseizoen kunt gaan shoppen en lekker uit eten.”

Mieke draaide enkele seizoenen mee in ‘De Kotmadam’ en speelde samen met Johan Heldenbergh in de theaterversie van ‘The Broken Circle Breakdown’. Tegenwoordig is ze cultuurmanager van Middelkerke, voor Nieuwpoort werkt ze artistieke projecten uit. “Op 28 juli gaat ‘Follow the… Feniks’ in première, een theatervoorstelling met videoprojecties en live muziek die expliciet gaat over de wederopbouw van Nieuwpoort. Na WOI bleef er van deze stad enkel puin over. En vandaag staat er een kleine, maar moderne stad waarin het heel aangenaam leven is.”

 

Stefan Detry in zijn stoeterij in Sint-Joris

Stephan Detry CEO van Gimpex & voorzitter van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie

Roland Crebbe figuurlijke architect van het nieuwe Nieuwpoort.

De man die daar het grootste aandeel in heeft, is Roland Crabbe. Overleden in 2016, maar de twee decennia daarvoor burgemeester van Nieuwpoort. “Een man met een ongelooflijke drive en visie”, zegt Stephan Detry (58), oorspronkelijk van Oostende maar al bijna twintig jaar inwoner van Nieuwpoort. “Hij was een bouwkundig ingenieur, maar figuurlijk is hij de architect geweest van het nieuwe Nieuwpoort. Hij heeft de promenade tussen Nieuwpoort-bad en Nieuwpoort-stad laten aanleggen, onder zijn impuls zijn al die moderne appartementen gebouwd. Men zegt wel eens: ‘Crabbe heeft van elke visser in Nieuwpoort een rijke mens gemaakt.’ Dat klopt. Huisjes die 20 jaar geleden hoop en al 80.000 euro waard waren, worden nu verkocht voor minstens 250.000 euro.”

Stephan Detry is CEO van Gimpex (distributie van luxemerken zoals Ralph Lauren, Michael Kors en CTWLK) en is ook voorzitter van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie. Hij ontvangt ons in zijn prachtige stoeterij in de Nieuwpoortse deelgemeente Sint-Joris. “Crabbe wou Nieuwpoort ontwikkelen tot een mondaine badplaats”, vertelt hij. “Hij breidde de jachthaven uit en mikte in al zijn plannen duidelijk op een iets ouder, welstellend publiek. Vandaag kun je alleen maar vaststellen dat Nieuwpoort de nummer 2 badplaats van de Belgische Kust is geworden.”

“Ik heb ook een flat in Knokke en een woning in Saint-Tropez”, zegt Stephan Detry. “Die twee kun je wel met elkaar vergelijken, vind ik: zonder daar een oordeel over te vellen, ze hebben alle twee een iets hoger ‘m’as tu vu’-gehalte. Nieuwpoort heeft, net als Saint-Tropez, een jachthaven maar je moet eens goed kijken: er liggen weinig jachten, maar vooral zeilboten. Dat zijn mensen die vaak niet eens van hun boot komen om iets te eten. Totaal ander publiek.”

 

brasserie Chagall met 1 van de 3 beachbars in Nieuwpoort

©Brasserie Chagall

Schone straten, propere pleinen en moderne flatgebouwen trekken vermogend cliënteel aan

Dat zegt ook Philip Averein die op de zeedijk al 32 jaar brasserie Chagall uitbaat. “De meeste van mijn klanten zitten er warmpjes in, maar ze pakken daar zelden mee uit. Het zijn mensen die voor elke cent op hun bankrekening hard gewerkt hebben, die de waarde van een euro kennen.” Averein baat recht tegenover zijn zaak ook een strandbar uit. Eén van de drie beach bars die in Nieuwpoort zijn toegelaten. “Heb ik járen voor moeten vechten”, zegt hij. “Burgemeester Crabbe moest er toen niet van weten. Te veel lawaai, vond hij. Maar in zijn laatste jaar heb ik hem dan toch kunnen overtuigen. Vooral met het argument dat Nieuwpoort, ondanks de mooie groei, echt wel nood had aan zulke initiatieven.” Dat hij in zijn strandbar al om 20 uur de muziek moet uitzetten en om 22 uur de deuren moet sluiten, noemt Averein een spijtige zaak. “Schone straten, propere pleinen en moderne flatgebouwen hebben de voorbije jaren een mooi, vermogend cliënteel naar Nieuwpoort gelokt. Daardoor hebben horeca en handel zeker niet te klagen. Máár… één doelgroep wordt hierdoor wel over het hoofd gezien en dat is de jeugd."

 

Artisanaal ijssalon St.-Cathérine

©ijssallon St.-Catherine

Nieuwpoort grondig zien veranderen

Zelfde opmerking bij Laszlo Willaert, eigenaar van het bekende ijssalon St.-Catherine: "Ik ben al de derde generatie in deze zaak, ik heb Nieuwpoort in mijn leven grondig zien veranderen, veelal ten goede, maar dat hier voor de jeugd niets is, is een gemiste kans. Verder ook de steeds sterker stijgende immoprijzen. Tien jaar geleden kostte een doorsnee appartement in Nieuwpoort nog 235.000 euro, nu is dat 289.000 euro, een stijging van liefst 23%. De duurste gemeente van de Westkust. Veel jongeren kunnen alleen maar dromen van een woning in Nieuwpoort-bad”, zegt Laszlo. “Iedereen wijkt uit naar deelgemeentes Ramskapelle en Sint-Joris of zelfs verder, naar Diksmuide. Even verderop in deze straat is vorig jaar een studio van 36 vierkante meter verkocht voor... 360.000 euro. Binnen de 24 uur was die weg.”

 

bij uitbreiding jachthaven ook duizend nieuwe wooneenheden

Binnenkort 1.000 extra wooneenheden, mix binnen onze bevolking maakt Nieuwpoort zo aantrekkelijk

Burgemeester Vanden Broucke bevestigd dit: “We hebben op ons grondgebied een oud, vervallen douanekantoortje staan. Je kunt niet geloven hoeveel telefoontjes ik daarvoor krijg van geïnteresseerde handelaars en bouwpromotoren. Door prestigieuze projecten als The Grand, breed uitgesmeerd in de pers, gaat die aandacht en die interesse alleen nog maar toenemen. Ook uit andere sectoren, trouwens: ik hoorde producenten deze week al hardop dromen over evenementen als Cirque du Soleil. Op dat niveau zijn we blijkbaar aanbeland.” Toch wil de burgervader daar ook niet te ver in gaan. “We hebben pas nog een megabouwproject afgekeurd. Veel te veel bouwlagen, wij zijn Dubai niet, hé. Maar volgend jaar starten we wel met de uitbreiding van de jachthaven. Nu kunnen er 1.800 boten liggen, dat worden er 2.400: de grootste jachthaven aan de Atlantische kust. Bovendien komen daarrond ook 1.000 extra wooneenheden. En we mikken daarbij niet uitsluitend op de meest welstellenden. In Nieuwpoort hebben we 14% sociale woningen, het hoogste percentage van de hele Kust. De vijf vissersboten die nog elke dag onze vismijn en de restaurants en viswinkels aan de kaai bevoorraden, zullen ook altijd onze steun blijven krijgen. Die authenticiteit willen we bewaren. Het is juist deze mix binnen onze bevolking die Nieuwpoort zo aantrekkelijk maakt.”

 

Bistro de Franky's

©bistro De Franky's

Nieuwpoort voor ons de beste plek voor toegankelijke bistro

“Dat is zelfs dé reden waarom we in mei hiér en nergens anders aan de Kust een zaak geopend hebben”, zeggen Franky Frans en Franky Janssen van - hoe kan het ook anders - Bistro De Franky’s. “Wij zijn Limburgers die al jaren naar de zee kwamen voor weekendjes. Toen we besloten om een eigen zaak te beginnen aan de Kust, leek Nieuwpoort ons de beste plek voor een toegankelijke bistro als de onze: van clochards tot madammen met een bontjas, je komt ze hier allemaal tegen.”

 

Troeven van Nieuwpoort

De troeven van Nieuwpoort? Onze gesprekspartners moeten weinig moeite doen om er nog enkele op te sommen:

Stephan Detry

“Dit is veruit het mooiste strand van de hele Kust. Niet volgestouwd met beach bars. En geen snelweg van tankers voor je neus zoals in Knokke, met de haven van Zeebrugge vlakbij.”

Laszlo Willaert

“Geen treinstation, geen miserie! Het is hier rustig en aangenaam vertoeven.”

Mieke Dobbels

“De goede lucht! Niet uniek voor Nieuwpoort maar wel voor de Kust: voor we 9 jaar geleden van Gent terug naar mijn geboortestad verhuisden, moest mijn dochter vijf keer per dag ‘aerosollen’. Hier hebben we dat machientje nog één keer gebruikt.”

Burgemeester Geert Vanden Broucke

“Je zult in onze winkelstraat geen halfnaakte lichamen zien. Opstootjes? Criminaliteit? Bijna onbestaande. Ondertussen is Nieuwpoort ook een merknaam geworden. En we hebben dat bewerkstelligd zonder hoog van de toren te blazen. Graaf Lippens bracht Knokke voortdurend in de aandacht, Marc Coucke doet hetzelfde met Durbuy. Helemaal geen probleem mee, maar wij hebben het op onze manier gedaan: minder woorden, evenveel daden. Goede wijn behoeft geen krans.”

 

Benieuwd wat valt er verder te beleven valt in Nieuwpoort?

Ontdek het op

ontdek wat er te beleven valt in Nieuwpoort

 

Bron: Het Laatste Nieuws (18/07/2021)

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be

Deel deze pagina