Journaliste-blogster Kelly Deriemaeker

Gepubliceerd op 27-01-2019
Geen wachtlijsten op school en opvang, geen files, betaalbaar wonen en een uitzicht om u tegen te zeggen. De Westhoek is een goed bewaard geheim. Laat ons dat vooral zo houden.

De Westhoek is een goed bewaard geheim. Houden zo!

‘We kijken elke dag op een groot schilderij van de Westhoek”, zegt Kelly Deriemaeker . Met haar man Youri De Smet en hun twee kinderen Dexter en Flo verhuisde ze onlangs naar een buitenwijk van Ieper. Het grote raam achteraan de nieuwbouwwoning kijkt op weiden vol koeien en de bossen rond Bellewaerde. De blogster, bekend van Tales from the Crib, is verknocht aan de Westhoek. “Ik ben een Ieperlover. Zelfs toen ik nog in Antwerpen werkte, dacht ik er niet aan te verhuizen.”

Je werkt sinds kort mee aan het stadsmagazine Iedereen Ieper.

(enthousiast) Ja, heerlijk! Terug naar de streekjournalistiek zoals vroeger tijdens mijn periode bij het Wekelijks Nieuws. Het is heel leuk om te doen. Elke maand liggen andere opdrachten klaar. Binnenkort draai ik bijvoorbeeld een dagje mee bij de technische dienst van Ieper.

Je bent een bekend blogster, schrijft columns voor Steps, Feeling en De Standaard Magazine, maakt webinars en praat podcasts vol. En dat allemaal vanuit Ieper.

Nu ben ik heel blij dat ik hier woon. Ik ben een echte Ieperlover. Maar dat was in de beginjaren van mijn carrière geen evidente keuze.

Na mijn studies journalistiek in Gent keerde ik terug naar Ieper met het vaste voornemen journaliste te worden. De eerste jaren werkte ik vooral in callcenters tot ik op mijn 23e een burnout kreeg. Mijn man Youri heeft me toen het duwtje gegeven dat ik nodig had. Ik kon beginnen bij de regiocoördinatie van de gratis krant Passe-Partout.

Niet veel later deed Thomas Siffer mij een aanbod om voor de Story in Antwerpen te gaan werken. Dat haalde toen zelfs de krant.

Hoe dat?

In 2007 had mijn blog al enige bekendheid verworven. Thomas was gecharmeerd door mijn schrijfstijl en wou me persé aan boord halen als showbizzjournaliste. Er ging een wereld voor me open. Ik mocht mee op staatsbezoek met de koning, mijn jeugdidool Koen Wauters interviewen… De Morgen blokletterde dat ik de eerste blogster was die een job als journaliste aangeboden kreeg.

Nooit gedacht om te verhuizen naar Antwerpen?

Geen moment. Mijn collega’s woonden in steden als Antwerpen, Gent of Brussel en vonden het maar raar dat ik in zo’n ‘gat’ als Ieper bleef wonen. De Westhoek en een grootstad als Antwerpen zijn totaal verschillend. Ik leidde toen als het ware twee levens in twee verschillende werelden. Het was superinspirerend. In het weekend leek het alsof ik op vakantie was. In Ieper kon ik ontsnappen aan alle drukte.

Je spreekt in de verleden tijd.

Met de komst van de kinderen hebben Youri en ik bewust onze drukke levens omgegooid. Ik wil aan de schoolpoort staan na het belsignaal en ze niet tot 19 uur in de opvang laten zitten. We zorgen er ook voor dat we elk om beurt op woensdagnamiddag thuis zijn. In deze levensfase besef ik pas ten volle hoe gelukkig ik me mag prijzen dat we in de Westhoek gebleven zijn.

Waarom?

Als we in Antwerpen hadden gewoond, dan hadden we vast meer rekening moeten houden met inschrijvingsprocedures voor de school van de kinderen, files, en zouden de bouwkosten ons budget ver overschreden hebben. In Ieper word je met geen van die drie problemen geconfronteerd.

Jullie zijn net verhuisd. Je woont hier prachtig. Vooral dat uitzicht!

Weet je wat mij het meest fascineert? Dat wij dat fantastische uitzicht kunnen betalen! Ik wist op voorhand niet wat een positieve invloed dit uitzicht op mijn gemoed zou uitoefenen. Het is alsof we elke dag opnieuw naar een groot schilderij van de Westhoek zitten te kijken. We wonen hier superrustig.

Ik woon graag in Ieper. Er heerst een groot dorpsgevoel. Iedereen kent er iedereen en we kunnen hier alles te voet doen, van de kinderen naar school brengen tot zaterdag op de markt onze inkopen doen.

Je liet je onlangs op de Facebookpagina van je blog ontvallen dat je soms nieuwe initiatieven mist in Ieper.

Ja, toen had ik het over een toffe saladbar in Roeselare die in Ieper minder snel voet aan de grond zou krijgen. Dat mis ik hier wel wat, van die leuke zaken als een soepbar, een hippe koffiezaak of interessante boekhandel. In Ieper bloeden zo’n initiatieven snel dood. Ik weet niet waarom. Een oudere bevolking, misschien?

Hoe zit het met jullie sociaal leven in Ieper?

Dat heb je zelf wat in de hand. Ik heb ooit een eigen leesclub opgericht met jonge moeders uit de streek. Samen met mijn vader volg ik nu ook kooklessen. Youri en ik maken deel uit van de oudervereniging van de Freinetschool van onze kinderen.

Soms komen er wel eens vrienden eten. Ze verbazen er zich telkens over hoe mooi het hier wel is. De Westhoek is een goed bewaard geheim. Laat ons dat zo houden!

 

Kelly Deriemaeker volgen? Surf naar haar blog www.talesfromthecrib.be of abonneer je op haar podcasts (samen met Anouck Meier) op www.werkenleven.org.

©Fotografie met dank aan: Marijn Follebaut en Westtoer

 

Ook fan van de Westhoek? Ben je trots op je regio en ken je nog een leuk plekje in de buurt die iedereen zijn aandacht verdiend? Stuur ons een leuk filmpje of enkele foto's door en vertel ons wat er zo leuk is aan wonen in de Westhoek. Contacteer ons via steven.damman@west-vlaanderen.be en wie weet pronk je binnenkort zelf met je verhaal op onze mediakanalen!

Deel deze pagina