Lore en Sander

Gepubliceerd op 17-11-2016
De rust en de natuur: daarvoor wonen wij hier. Hier kan je nog echt ‘geworteld’ leven, niet vervreemd van de natuur. - Lore en Sander

Lore en Sander zijn een jong ondernemend koppel dat begin 2016 het oude Brouwershuis in Reningelst gekocht heeft.

De Westhoek: hun roots

Lore Orbie is 23 jaar en afkomstig uit Vlamertinge. Ze werkt als interieuradviseur bij Van Marcke te Kortrijk en helpt daar mensen bij het inrichten van hun badkamer. Daarnaast is zij zelfstandig keramiste in bijberoep.

Sander Tant is 22 jaar en afkomstig uit Poperinge. Hij is van opleiding beeldend kunstenaar; hij volgde daarenboven een koksopleiding en werkt nu als kok in ’t Folk te Dranouter. 

De Westhoek: hun plek

Lore en Sander wilden sowieso in de Westhoek blijven wonen vanwege de prachtige natuur, de betaalbaarheid en om hun vrienden en familie dicht bij te hebben. Ze studeerden allebei in Gent, maar daar blijven was geen optie. Ze hadden onder meer nood aan een tuin voor hun speelse hondje Waldo. Daarnaast is het gewoon leuk om te wonen in het dorp, een babbeltje te slaan met de mensen en vriendelijk iedereen goeiedag te kunnen zeggen. Hier is het niet ‘rush rush’ zoals in de grote steden, eerder ‘ons kent ons’, iets wat Sander en Lore wreed charmant vinden.

Gemoedelijk versus afstandelijk

Dit staat in schril contrast met hun vorige woonplaats: in Gent werd er nooit gebabbeld tegen de buren, je weet ook niet wie er drie huizen verder woont. Mensen schrikken in Gent als je hen een goeiedag zegt. In Reningelst daarentegen zijn de mensen gemoedelijk, de mensen zijn er op hun gemak, hebben geen haast en nemen de tijd om elkaar te leren kennen.

Diverse mogelijkheden

Misschien is niet alles aanwezig in het dorp, qua winkels en andere faciliteiten, maar eigenlijk is zelfs met de fiets toch alles in de onmiddellijke nabijheid en gemakkelijk bereikbaar. Culturele mogelijkheden zijn er minder dan in Gent, dat zeker. Maar als je zoekt, merk je algauw dat er wel degelijk een ruim aanbod is op cultureel gebied. Voor theater kun je terecht in Poperinge, Ieper, Dranouter, blauwe plek voor optreden. Musea moet je soms al wat verder gaan zoeken, al hebben de net genoemde steden wel degelijk hun – overigens erg bekende – musea, zoals In Flanders Fields (Ieper) en het Talbot House of Hoppemuseum (Poperinge). Ook de academies voor kunst en muziek zijn een meerwaarde. Net over de grens is er trouwens ook veel te doen. Dit alles is allicht niet zo ‘rijk’ en divers als in Gent, maar dat is niet echt nodig.

Eigen creativiteit en organisaties

Bovendien hebben Lore en Sander ook al zélf dingen georganiseerd: zo bijv. een standup comedy met Steven Mahieu, bij wijze van try out – dit was een echt succes: de mensen vonden het tof en eens ‘iets anders’ door de huiselijke sfeer met een pintje achteraf.  Dit soort zaken willen zij blijven doen, comedy, maar ook bijv. film. Heel leuk vinden zij ook de Kinderbrouwerij achter hun deur: die is eigenlijk meer naar gezinnen gericht, maar op het einde van de zomer is er het festival voor breder publiek. Zo krijg je des te meer het gevoel: “Reningelst leeft!”.

Vrije tijd: potten bakken en het huis renoveren

In hun vrije tijd gaan Lore en Sander graag wandelen met hondje Waldo. Lore houdt zich ook graag bezig met pottenbakken. Het zijgedeelte van de woning hebben zij daartoe ingericht als atelier. Lore heeft de draad van het pottenbakken terug opgepikt na het zoeken en vinden van haar job en de verbouwingen. Zij wil nu de mensen tot haar passie overtuigen en stimuleren door workshops te geven; zij houdt ervan om die kennis door te geven aan iemand anders. En al snel wordt het een toffe bende waarmee ze een glaasje kunnen drinken achteraf. Vorig jaar heeft zij ook geëxperimenteerd met een pop-up store. Dadelijk ontstond er wel wat druk: er wordt dan echt iets van je verwacht. Nu maakt zij meer dingen voor in huis, maar geïnteresseerden kunnen altijd iets bestellen. Het is nu puur vrije tijd, om haar ‘creatief ei’ kwijt geraken en is er ook meer evenwicht tussen haar job en het pottenbakken.

Een groot deel van hun tijd gaat ook op aan het werken aan het huis. Het huis is behoorlijk groot, en er is dan ook heel wat werk aan om het op te knappen, te schilderen, en de kamers in orde te krijgen. Gelukkig heeft Sander veel vrije tijd in de week om aan het huis te werken.

Toekomstplannen met zin voor ondernemen

Met hun huis hebben ze ook heel concrete toekomstplannen: zij hebben het huis bewust niet enkel als woonhuis gekocht, want daarvoor is het te groot. Reningelst mist een eetgelegenheid; er zijn wel cafeetjes en enkele bed-and-breakfasts, maar mensen kunnen nergens terecht om iets te eten. Sander en Lore willen aan deze nood tegemoet komen door in Reningelst een simpele, eerlijke keuken aan te bieden. Ze houden hun ambities daarin ook bescheiden en zien het niet al te groot: ze mikken op een 30-tal zitplaatsen, en willen werken met verse producten van in de streek en dagschotels aanbieden; het zou ook alleen Lore in de zaal, Sander in de keuken worden, zonder extra personeel. Ze willen immers alles zelf doen; ook de potjes, borden enz. willen ze zelf maken. De huiselijke sfeer is belangrijk: eten in de zetel, aansluiten aan een tafel, de pot op tafel, ... Hier is nood aan – en vraag naar! Dit willen zij nu en dan combineren met try-outs, kampvuur ‘in den hof’ en andere kleinschalige initiatieven.

Deel deze pagina