Vanaf 2023 is potvis Valentijn het pronkstuk in het vernieuwde Visserijmuseum in Koksijde

Gepubliceerd op 28-04-2021
Skelet van 2 ton aan het plafond

Binnenkort heeft de Westhoek er een blikvanger bij: Het Navigo Visserijmuseum in Oostduinkerke breidt namelijk tegen 2023 uit met een depot en een nieuwe vleugel. Hét pronkstuk wordt het skelet van Valentijn van Sint-André, de potvis die op 12 februari 1989 aanspoelde in Koksijde. Maar je zult er ook kunnen koken en je kunt in de volledige collectie met zevenduizend objecten duiken. Zo zal het museum er over twee jaar uitzien.

Het Navigo Visserijmuseum in Oostduinkerke trekt jaarlijks veertig- tot vijftigduizend bezoekers aan. De gemeente Koksijde pompt nu vier miljoen euro in die culturele site in de hoop nog meer geïnteresseerden in de Noordzee en de visserij te lokken. “Er komen twee nieuwe vleugels bij en we geven het museum een nieuw adres in de Vrijheidsstraat”, zegt cultuurschepen Stéphanie Anseeuw.

Potviszaal

Architect Bert Haerynck van het bureau Havana licht de plannen toe. “Aan de kant van de Vrijheidsstraat vervangen we de huidige vleugel door een nieuwbouw waar de bezoekers binnenkomen. Eens voorbij het onthaal en de museumshop zien ze het skelet van Valentijn van Sint-André. Dat belooft indrukwekkend te worden, want het geraamte van zeventien meter lang zal tussen één en twee ton wegen en hangen we aan het plafond. Twee derden van dat gewicht zit in de kop. De potviszaal zal 25 meter lang zijn, 8 meter breed en 6 meter hoog.” Het team van de Universiteit van Gent heeft de beenderen al ontvet en puzzelt nu de schedel in elkaar. Het skelet werd in 2019 opgegraven bij Ten Bogaerde. 

Valentijn zal aan het plafond van de potviszaal hangen in de nieuwe vleugel van het Visserijmuseum. ©Havana

Aansluitend op de potviszaal zijn er drie kabinetten met aandacht voor de scheepsmodellen, de IJslandvaart en de geschiedenis. “Boven het onthaal kunnen de bezoekers in een expozaal met zicht op de museumsite tijdelijke tentoonstellingen meepikken. Je komt er oog in oog te staan met het potvisskelet”, vertelt de architect nog.

Depot

In de Pastoor Schmitzstraat, waar de vroegere ingang van het museum was, maakt de oude pastorie plaats voor een depot met kooktheater. “Onze collectie bestaat uit zevenduizend objecten waarvan we er nog geen duizend kunnen tonen in ons museum”, zegt directeur Ineke Steevens. “Dat vinden we zonde, vandaar dat we onze bezoekers de kans willen geven om op afspraak in het depot de volledige verzameling te bekijken. Ook voor wetenschappers wordt dit interessant. We plannen daarboven een vergaderzaal en bibliotheek.” Bijzonder aan die depotruimte is dat er geen verwarmings- en koelinstallatie zal staan. “We werken volgens het Deens model”, verduidelijkt Bert Haerynck. “We halen warmte uit de grond en uit de verwarmde ruimtes naast en boven het depot. Alleen een beperkte ventilatie om de vochtigheid onder controle te houden blijft nodig.”

Het kijkkabinet biedt een zicht op de bewaarde museumcollectie. ©Havana

Voor het kooktheater werkt de gemeente Koksijde samen met hotelschool Ter Duinen. Daar zullen kookdemonstraties met vis plaatsvinden. Burgemeester Marc Vanden Bussche kijkt al uit naar de opening midden 2023. “Potvis Valentijn van Sint-André werd in 2019, na dertig jaar, opgegraven bij Ten Bogaerde. Het was toen de laatste potvis die nog mocht begraven worden. We zijn trots dat we dat immense skelet straks kunnen tonen.”

Potvis Valentijn spoelde op 12 februari 1989 aan op strand Sint-André. ©Gemeente Koksijde

Deze zomer opent het Navigo Visserijmuseum al gedeeltelijk. Je kunt dan de vissersboot en het aquarium bewonderen en een tentoonstelling met foto’s van scheepswrakken in de Noordzee bezoeken. ‘Engelen van de zee’, de expo met werk van fotograaf Stephan Vanfleteren zal ook open zijn in de zomermaanden. Tijdens de werken verhuist de collectie naar het oud-gemeentehuis in Koksijde.

Op de website www.navigomuseum.be kan je de de werken aan het Navigo Visserijmuseumregelmatig volgen. Daar posten ze regelmatig een update van de werken.

Benieuwd wat er nog meer te bezoeken of beleven valt in Koksijde?

Ga naar www.visitkoksijde.be/nl

Of bekijk de agenda van Koksijde op UiT in de Westhoek:

 

Bron: Het Laatste Nieuws (22/04/2021)

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be

 

Deel deze pagina