Waarom je volgens Kamagurka absoluut naar Nieuwpoort moet komen

Waarom je volgens Kamagurka absoluut naar Nieuwpoort moet komen
Gepubliceerd op 03-08-2020
"Toen ik er woonde, was Nieuwpoort nog een klein vissersstadje met lokale winkeltjes. Door de jaren heen zag ik de stad evolueren naar een toeristische trekpleister met internationale allures." - Kamagurka | Luc Charles Zeebroek

Kunstenaar Luc Charles Zeebroek, beter gekend als Kamagurka, werd geboren in Nieuwpoort en groeide er op. Nog steeds draagt hij de kustplaats in zijn hart. “Toen ik er woonde, was Nieuwpoort nog een klein vissersstadje met lokale winkeltjes. Door de jaren heen zag ik de stad evolueren naar een toeristische trekpleister met internationale allures. Toch is de eigenheid van Nieuwpoort bewaard gebleven en ademt de badplaats nog steeds rust uit in tegenstelling tot andere kuststeden”, getuigt Kamagurka.

Hij prijst de stad aan voor zijn veelzijdigheid. “Enerzijds is er Nieuwpoort-Stad met prachtig historisch centrum met op en nabij het marktplein heel wat gezellige caféétjes en restaurants. Een van mijn favorieten is Flavie’s Tafel. Daartegenover staat Nieuwpoort-Bad, wat uitgegroeid is tot een shoppingcenter. Toch is alles er evenwichtig, netjes en overzichtelijk gebleven. De IJzermonding, havengeul, vismijn en de prachtige 'Vlaamsche Yachthaven Nieuwpoort' (de grootste jachthaven van Noord-Europa) zorgen voor een heerlijk maritiem gevoel. De jachthaven maakt van Nieuwpoort overigens een stad met internationale allures, er liggen namelijk jachten van over de hele wereld. Er zijn ook nog de duinen en het prachtige natuurreservaat Ysermonde. Als klein jongetje heb ik er ongelofelijk veel gespeeld. Toen was het reservaat eigenlijk nog herkenbaar als oorlogsgebied met restanten van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog.”

Strand Nieuwpoort coronaproof!

Op het strand van Nieuwpoort is er plaats voor exact 17.603 strandgasten. Ruim voldoende aangezien Nieuwpoort tijdens de topdag in 2019 15.000 bezoekers telde. De stad deelt het strand op in vijf afzonderlijke zones met elk een eigen kleur en symbool. Alle zones hebben één ingang, ter hoogte van de Zeedijk. De reddersposten zijn open tot en met 31 augustus, telkens van 10.30 uur tot 18.30 uur. Buiten die uren zwemmen is wel verboden. Na de zomervakantie zal er nog één redderspost (de hoofdpost aan de Veurnestraat) bemand zijn tot dinsdag 15 september. 

 

Bron: HLN

©Foto's: Westtoer | Nieuwpoort

Deel deze pagina