Westhoekgemeente De Panne in zee met Michiel Hendryckx

Westhoekgemeente De Panne in zee met Michiel Hendryckx
Gepubliceerd op 30-04-2021
"Het is overrompelend om terug in De Panne te zijn. Na al die jaren is er veel veranderd en toch voelt het nog altijd als thuiskomen." - Michiel Hendryck

De Panne gaat in zee met Michiel Hendryckx voor de creatie van een uniek fotoboek. De kustgemeente wordt in beeld gebracht en gezien door de ogen van dé fotograaf van de bovenste plank. Weldra trekt Michiel naar en door De Panne om gedurende één jaar de gemeente in al haar facetten vast te leggen op de ‘gevoelige plaat’. Het resultaat van deze samenwerking zal te zien zijn in een boek en bijhorende tentoonstelling. Een pareltje in wording. Spontaniteit, emoties, anekdotes, eigenzinnigheid en een fotografisch talent vormen een sublieme combinatie. Een samenwerking waar de dienst Toerisme van De Panne met spanning naar uitkijkt! Fijn detail: Michiel Hendryckx werd geboren in De Panne (Adinkerke)!

Roots in De Panne

Michiel Hendryckx behoeft eigenlijk geen introductie. Zijn biografie is er een om u tegen te zeggen. Samengevat en op een drafje overlopen we deze. De roots van Michel liggen in De Panne, hij is thuis geboren in de ouderlijke woning in Adinkerke. Dixit Michiel is hij het laatste thuis geboren kind van die periode (geboren op 19 november 1951). Als hij in het eerste studiejaar zit verhuist het gezin van Adinkerke naar De Panne. Hij studeerde na zijn humaniora fotografie aan de Gentse Academie. Reeds tijdens zijn opleiding was hij actief als persfotograaf voor De Gentenaar. Zoals vaak gebeurt, is ook hij na zijn studies in Gent blijven ‘plakken’. Sinds 1992 is hij actief bij De Standaard. Vanaf 2012 heeft hij er ook een vaste fotocolumn, meer bepaald in DS weekblad. Michiel doceerde fotografie aan de Gentse Academie en is ook gekend om zijn vele televisiewerk (De Laatste Show, De Bende van Wim, Het Bourgondisch Complot, …). Ook radio is voor hem geen onbewandeld terrein (Klara). Talrijke uitgaves mag hij intussen op zijn conto schrijven. Uiteraard vormen exposities van zijn werk een belangrijk onderdeel van zijn leven. Zijn veelzijdigheid charmeert hem, maar fotografie en een kritische uitgesproken mening typeren hem.

Kritische blik

Het lokaal bestuur De Panne houdt wel van die kritische blik. Achter scherpzinnigheid verschuilt vaak een bijzondere affiniteit met het onderwerp. Het is net die andere kijk op de dingen die De Panne in al zijn facetten zal tonen in het fotoboek en de bijhorende expositie. Vaak weg van de bewandelde paden en vooral mijlenver weg van afgeborstelde postkaart-foto’s. Michiel zal vanuit een vaste stek in de kustgemeente vlot overal terecht kunnen, tijdens de vier seizoenen en ook tijdens alle weerfenomenen. Anekdotes en quotes vervolledigen het geheel en het fotoboek zal zeker gesmaakt worden. Het hoeft geen betoog dat met deze samenwerking het resultaat kwalitatief, vernieuwend en uniek zal zijn. Weldra wordt gestart met de ‘opdracht’ om 365 dagen later te eindigen. Dienst Toerisme van De Panne kijkt dan ook met veel spanning en ‘goesting’ uit naar het boek.

Kwalitatief boek met foto's en korte verhalen

Bram Degrieck, burgemeester De Panne: “We missen al enkele jaren een bundeling van de mooiste beelden van onze mooie gemeenten. We beschikken weliswaar over een uitgebreide fototheek, maar die bestaat uit losstaande foto's, zonder bindend verhaal en éénduidige vormgeving. We zochten dus eerder een kunstenaar dan een fotograaf. We hebben Michiel Hendryckx onder de arm genomen om dit kunstwerk voor ons te maken. Het wordt een kwalitatief boek met foto's en korte verhalen. Michiel is Pannenaar van origine en is een bijzonder gerespecteerd fotograaf. Zijn publicaties zijn bijzonder gewaardeerd. Het volgende jaar gaat Michiel aan de slag, we streven naar publicatie tegen zomer 2022“.

 

Tekst: Toerisme De Panne | Foto's: © Michiel Hendryckx

 

De Panne is fier zijn op onze omgeving, dat mag gezegd én getoond worden. 

Bekijk ook volgend artikel over de campagne van De Panne die deze fierheid centraal zet:

 

 

Deel deze pagina